Kilencedszer fut ki a Titanic

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Titanic Nemzetközi Filmjelenlét Fesztivál az egyetlen olyan filmmustra, amely a nemzetközi filmtermés aktuális keresztmetszetét mutatja be évről-évre a magyar nézőknek, főként a rangos külföldi fesztiválok - Cannes, Berlin, Rotterdam, stb. - programjából válogatva. Idén kilencedszer rendezik meg a Titanicot, amely, mint Horváth György fesztiváligazgató elmondta, hagyományaihoz híven ezúttal is igyekszik "korrekt képet" adni a világ filmművészetéről, megismertetve a honi filmbarátokat az elmúlt egy-két év legizgalmasabb, legérdekesebb alkotásaival. A Titanic programjának összeállításában nem titkoltan szubjektív szempontok is szerepet játszanak, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a rendezvény előnyére vált.

Atanarjuat

Deep EndMacerás ügyekAtanarjuat, a gyors futó

Az igazi filmcsemegének ígérkező Atanarjuat mellett további fesztiválnyertes alkotásokat is láthat majd a közönség, így az idén Berlinben Arany Medvével jutalmazott Intimitást, a francia Patrice Chéreau filmjét, Furuyama Tomoyuki Rossz társaság című Rotterdamban díjazott filmjét, valamint az iráni Jafar Panahi rendezte A kört, melyet a 2000-es év legjobb filmjének választottak a kritikusok.

Roberto Succo

Roberto Succo

A Félsziget fele szekció a koreai újhullámból merít. A válogatásból kiemelkedik A sziget, a jelenlegi legnagyobb tehetségnek tartott dél-koreai rendező, Kim Ki Duk alkotása, valamint a Csúf halál című koreai akciófilm.

Ebben az évben a némafilmkorszakot idézi meg az Üzenet a palackban szekció, amely minden alkalommal a filmtörténetre reflektáló alkotásokat gyűjti egybe. A Nosferatu című klasszikus horrorfilm forgatását eleveníti fel A vámpír árnyéka, Willem Dafoe és John Malkovich főszereplésével, az orosz Alekszandr Szokurov pedig Lenin végnapjainak bemutatásával mulattat a némafilmek formanyelvét idéző Tauruszban.

A Fejes a mélyvízbe szekcióban újító szellemű elsőfilmesek produkciói csoportosulnak. Nagy sikerre számíthat az elismert reklámfilmes és kliprendező Jonathan Glazer bemutatkozó játékfilmje a Szexi dög című gengszter-komédia.

A sziget

Startup.com

A Titanic programjában idén egy rendezői retrospektív is szerepel: a hazájában az összes díjat elnyert, a közönség és a kritika által egyaránt ünnepelt cseh rendező, Jan Hrebejk négy játékfilmje kerül vetítésre, köztük a legjobb külföldi film kategóriában Oscarra jelölt Élet mindenáron.

Az idei fesztiválra is várnak néhány alkotót, így a már említett Jan Hrebejket és Kim Ki Dukot, hogy személyesen ajánlják filmjüket a magyar közönségnek.

A filmekből közel 150 vetítést tartanak három mozi, a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó összes termében. A legdrágább jegy 600 forintba kerül majd, a 10 előadásra szóló bérlet 5000 forintba. Jegyeket elővételben szeptember 27-től lehet kapni a fenti három mozi pénztáraiban.

A fesztivál teljes és részletes programja szeptember 24-től böngészhető a Titanic honlapján.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről