A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kitüntették "Fincikét"

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét - a miniszterelnök előterjesztésére - Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta, és Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere adta át a művésznőnek.

Fenyvessy Éva a magyar színészszakma élő legendája, a Hyppolit, a lakáj című örökbecsű magyar film egyetlen még élő szereplője. Fenyvessy mindössze 19 éves volt, amikor 1931-ben rá osztották Schneider Terka szerepét. A zenés vígjátékban - amely a második magyar hangosfilm - Fenyvessy Éva énekelte a Köszönöm, hogy imádott című, örökzölddé vált filmslágert.

"Fincike" 1911. október 31-én született Zomborban. Pályáját Pécsett kezdte gyermekszínészként, majd 1930-ban végzett Rákosi Szidi színiiskolájában. Három éven át a Király Színházban játszott, később szerepekre szerződött a Magyar, illetve az Andrássy úti Színházhoz. 1950-től - nyugdíjazásáig - a Fővárosi Operettszínháznak volt a tagja, majd azt követően alkalmanként még 1979-ig színpadra lépett. Főként zenés vígjátékokban szerepelt, valamint operettek szubrett szerepeit alakította. Több filmben is játszott.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!