Sundance, a független filmek paradicsoma

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Sundance Filmfesztivál története 1978-ban a Utah állambeli Salt Lake Cityben kezdődött. A Utah Állami Film Bizottság kezdeményezésére létrejött seregszemlét ekkor még Utah Filmfesztiválnak nevezték. A bizottság ezzel a kulturális rendezvénnyel akarta az államba csábítani a filmeseket és a turistákat.

A fesztivál kezdetben elsősorban retrospektív vetítésekre és filmes szemináriumokra koncentrált. Emellett azonban már megjelentek a programban az új amerikai független filmek, amelyek külön versenyprogramban indulhattak. A fesztivál 1981-re kinőtte addigi kereteit, és átköltözött jelenlegi helyszínére, Park Citybe, ahol 1985 óta a Sundance Film Intézet felügyeli a rendezvényt.

Redford a fesztiválon

Az első években a szervezők nem találtak olyan alkotást, amely igazán átütő sikert aratott volna a filmes szakmában. Az 1989-es év azonban már fordulópontot jelentett a fesztivál történetében. Ebben az évben mutatták be Steven Sodebergh Szex, hazugság, video című remekművét, amely a kritikai siker mellett jelentős anyagi hasznot is hozott. A filmre természetesen már Hollywood is felfigyelt, és ezt követően egyre nagyobb érdeklődéssel tekintett a korábban lebecsült független filmes fesztiválra.

Az "álomváros" fokozott figyelme nagyon jót tett a fesztiválnak, amelyen egyre több tehetség, későbbi sztár tűnt fel. A Sundance Filmfesztiválon olyan filmesek, színészek indultak el a hírnévhez vezető úton, mint Quentin Tarantino, Brad Pitt vagy Liv Tyler. Az örmény származású kanadai rendező, Atom Egoyan szerint a fesztivál minden filmes álmát valóra válthatja, hiszen egy sikere szereplés a Sundance-on könnyen egy hollywoodi karrier kezdete lehet.

Az idei Sundance Filmfesztivált január 10-től január 20-ig rendezik meg. A fesztivál szervezői 3000 alkotásból választották ki azt 125 egész estés játék- és dokumentumfilmet, illetve 60 kisfilmet, amelyet a helyszínre érkező 20 ezer érdeklődő megtekinthet a vetítéseken.

Ajánlat:

A Sundance Filmfesztivál honlapja

A Sundance Intézet oldala

Robert Redford rajongói oldal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről