Az európai filmipar hasznot húzhat a közös valutából

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jürgen Schau, a Columbia Pictures európai leányvállalatának igazgatója szerint a közös európai valuta bevezetése fellendítheti az öreg kontinens filmiparát. A német filmszakember szerint az eurónak köszönhetően több olyan európai koprodukció készülhet, amely eséllyel kelhet versenyre az amerikai szuperprodukciókkal.

Az európai filmek sikerének esélyeit növelheti, hogy egyre többen járnak moziba a kontinensen. A tengerentúli filmek legnagyobb európai piacának számító Németországban például tavaly rekordösszeget, 1 milliárd eurót költöttek mozizásra az emberek.

Egyelőre az európai közönség megnövekedésből még nem az európai, hanem az amerikai filmipar húz hasznot. Az európai piacon sikert arató filmek 90 százaléka ugyanis tavaly a tengerentúlról érkezett. Még az erős filmiparral rendelkező Németországban is az összes eladott jegy mindössze 15 százalékát váltották német nyelvű alkotásokra. A legnagyobb sikert természetesen a Harry Potter aratta, amelyre 65 millió euró értékben adtak el jegyet - adta hírül a BBC.

Ajánlat:

Az európai filmek adatbázisa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!