Animációs Filmfesztiválok Kecskeméten

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivált hatodik, a Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztivált pedig harmadik alkalommal rendezik meg. A verseny-, illetve az információs kategóriákban összesen 16 nemzet animációs alkotásaiból láthatnak munkákat az érdeklő. Az idén újdonság, hogy a televíziós produkciók számára is hirdettek versenyt.

A KAFF-ra a magyar alkotóműhelyekből 124 filmet neveztek, az előzsűri ezek közül 50 alkotást talált versenyre alkalmasnak. Emellett az úgynevezett panoráma szekcióban 44 animációt vetítenek.

A III. Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztiválra 7 országból 23 alkotást neveztek, ezek közül 12 film került versenybe, 8 alkotást pedig információs vetítésen mutatnak be.

A fesztivál keretében az idén három magyar alkotó előtt tisztelegnek a szervezők. Jankovics Marcell, illetve Richly Zsolt 60. születésnapja alkalmából válogatást vetítenek az alkotók munkáiból, Szabó Szabolcs 75. születésnapja tiszteletére pedig bemutatják a Vízipók-Csodapók című rajzfilm egész estés moziváltozatát.

Az információs programban válogatást láthat a közönség az idei szemle zsűritagjainak munkáiból, de vetítenek filmeket az európai filmművészeti főiskolák diplomafilmjei közül, s a világ legrangosabb animációs fesztiválja, az Annecy fesztivál 2000-es és 2001-es díjnyerteseiből is.

Kecskemét főterén kivetítőn is láthatja majd a közönség a János vitéz, a Háry János, a Fehérlófia, illetve a Majmok kastélya című egész estés rajzfilmet, s a fesztiválok díjnyertes alkotásait.

A KAFF díjai közül az idén egy diákokból álló zsűri dönthet a legnagyobb összeggel járó elismerés, az Országos Rádió és Televízió Testület által felajánlott 5 millió forint odaítéléséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről