Ezt a tizenegy dolgot irigyeljük Harry Potteréktől

Vágólapra másolva!
A Harry Potter nyolc részében rengeteg mágikus tárggyal és bűbájjal ismerkedtünk meg, amelyek nagyon praktikusak lennének a mi világunkban is. Ha lenyúlhatnánk közülük néhányat, ezeket választanánk.
Vágólapra másolva!

Megbűvölt cukorkák


Hiába görcsölnek a mugli édességipari cégek az újításokon, olyan trükkös holmikat úgysem tudnak kitalálni, mint a varázslóvilág megbűvölt cukorkái. Unod a pezt? Egyél hányásízű drazsét! Bogoly Berti Mindenízű Drazséja több mint sima nassolás: kockázatvállalás és ízfelismerő játék egyszerre, mivel sosem tudhatod, mit húzol ki a dobozból. A káröröm, amellyel a drazsé fogyasztói mesélik, más hogyan járt pórul előttük gusztustalan ízekkel, tovább fokozza az élvezeteket. A megbűvölt mágikus édességek közös ismérve, hogy fogyasztójuknak meg kell küzdenie az élményért: a csokibéka elugrik, a pattogó cukor csíp. Az állathangcukorka ezzel szemben remek társasági drog. Aki eszik belőle, öt másodpercre kipróbálhatja, hogyan szólalna meg egy állat hangján. Nézd meg!

* * *

Időnyerő

Első számú kedvencünk, ugyanis az összes varázslóholmi közül ez használható leginkább a mi mágiátlan világunkban. Egy seprűvel mit kezdenénk ebben a szmogban? Pálcával is hülyén néznénk ki. Az időnyerő használata viszont diszkrét, nyakláncként is mutatós, és segítségével újra és újra visszamehetünk a múltba, hogy elintézzünk dolgokat, amelyekre korábban nem nyílt alkalmunk. Harryék is erre használják a harmadik részben. Kisgyermekes anyukák imádnák.

* * *

Láthatatlanná tévő köpeny


Nagyon praktikus holmi, jól alkalmazható kínos találkozásokkor, bankokban, nyomozásnál. Harry Potter már elsős korában megkapta Dumbledore-tól karácsonyra, de csak hét résszel később jött rá, milyen értékes ajándék várta a fa alatt. A köpeny a mágikus világ egyik leghasznosabb és legirigyeltebb tárgya, a Halál Ereklyéi közül az egyik. Nem meglepő, hogy nekünk is fáj rá a fogunk, főleg illegális pénzszerzésre használnánk, illetve ismerőseink lelki világát tanulmányoznánk segítségével.

* * *

Begyűjtő bűbáj


Hányszor rángunk hisztérikus görcsben az ajtónk előtt, mikor nem találjuk a kulcsot? Az emberek csak idétlen fütyülős kulcstartót tudtak kitalálni erre a problémára, míg a Roxfortban a begyűjtő bűbáj elsős tananyag. Ugyanez a varázsige (Invito!) a feneketlen női táskák, az undok slusszkulcs, a rejtélyes olvasószemüveg és a menekülő tévé-távirányító elleni örök küzdelmünkre is megoldást nyújtana.

* * *

Szerencselé


A legtutibb bájital. Kinek kell az igazmondásra kényszerítő náci Veritaserum vagy a hazug szerelmi főzet, ha a szerencselé birtokában úgyis mindent elér, amit akar? Egyetlen hátránya van: fogyasztója gyaníthatóan igen rövid időn belül kemény szerencselé-drogossá válik. Mi legalábbis nem bírnánk ki, hogy ne hordjuk a szükséges adagot butykosban a munkahelyre mindennap.

* * *

Merengő

Egy tálszerű tárgy, amelybe tulajdonosa korlátlan emléket helyezhet el kék gondolatfonalak formájában, melyeket később előhívhat. Ez a számítógép, mondhatja akárki, de nem teljesen. A merengő használatával a múltbeli jelenetet láthatatlan résztvevőként élhetjük át, amely olyan élményszerűséget ad, amelyet laptop 100 év múlva sem ér el. Ráadásul mások emlékeibe is belepillanthatunk, ugyanilyen részletgazdagon.

* * *

Mozgó festmények

A falakon lógó festmények szereplői külön életet élnek a varázslók mellett. Alszanak, sipítoznak, sutyorognak, integetnek, és ami még viccesebb: vándorolnak a keretek között. Ha nem varázslók akarnánk lenni a Harry Potter-univerzumban, akkor festményszereplők lennénk legszívesebben. Arról nem is beszélve, hogy egy mozgó festmény ellenállhatatlan képzőművészeti élményt nyújt szemlélőjének is. Képzeljük el Van Gogh virágait, ahogy fújja őket a szél, vagy Brueghel játszó gyerekeit, ahogy ricsajoznak. Rögtön több embert érdekelne a művészet. A Reggeli Prófétából ismerős mozgó fotók a mugli nyomtatott sajtót lendítenék fel hamar.

* * *

Weasley-ék sátra és Hermione óriástáskája

A két bámulatos trükk egy és ugyanaz: a tágító bűbájról van szó, amely segítségével a kis kétszemélyes katonai sátorból többszobás komfortos otthon varázsolható, a retikülbe pedig két szekérderéknyi holmi belefér. Ez a bűbáj sokat segítene a mugli környezetvédelmen. Ha az aktatáskába beleférne a síléc, a babakocsi és az IKEA-bútor, kevesebben járnának autóval.

* * *


Hoppanálás

Egy másik módszer, amely visszafogná a környezetszennyezést, és persze sok időt spórolna az életünkből. Pördülsz egyet, koncentrálsz a helyre, ahova menni akarsz - és ott is vagy. Fene vigye a hetes buszt. Jogosítvány kell hozzá, 17 év alatt nem lehet használni, de így is a legpraktikusabb és leggyorsabb közlekedési eszköz a varázslóvilágban. A hop-porral az a baj, hogy a kandalló az angolszász kultúrkörön kívül nem elég gyakori, a zsupszkulcs meg akkor jó, ha sokan vagyunk egyszerre. A seprű macerás esőben, mint a bicikli.

* * *


Purlitzer Penna

Mágikus diktafon, amely rögtön kész formában jegyzi le a papírra, amit az interjúalany mond, vagy a riporter diktál. Ezt a találmányt az újságírók értékelnék leginkább, bár nem ártana rá egy tekerőgomb, amin be lehetne állítani a cikk hangnemét. Jobbra tekered, oknyomozó cikk lesz, balra, akkor bulvár. Rita Vitrol, az elviselhetetlen szőke újságírónő használt ilyet a negyedik részben.

* * *

Tekergők Térképe

A Tekergők Térképe tulajdonképpen már létezik, úgy hívják, hogy 4Square, okostelefon-tulajdonosok használják előszeretettel. A filmben szereplő mozgó térkép azonban szemléletesebb megoldást nyújt ismerőseink hollétének kiderítésére. A folyamatosan vándorló lábnyomok akkor is megmutatják, hol tartózkodik a célszemély, ha ezt ő nem kötné az orrunkra. Ez persze felvet bizonyos morális aggályokat; nem véletlen, hogy bár a mobilszolgáltatók simán megcsinálhatnák a maguk Tekergők Térképét okostelefonokra optimalizálva, a személyiségi jogok védelme miatt nem teszik. A 4Square nevű okostelefon-alkalmazás is önkéntes adatszolgáltatáson alapul - a Tekergők Térképével szöges ellentétben. E két találmány ötvözete lenne az ideális. A mi térképünk fedjen le nagyobb területet, mint a filmben, amely csak a Roxfortban mozgó lábakat figyeli. Viszont ne mutasson mindenkit, csak az ismerősöket, máskülönben nem lehetne kivenni senkit a tumultusban. Valós időben működjön, akárcsak a Tekergők Térképe, és hangfelismerő jelszó-szoftver kapcsolja be ("Esküszöm, hogy rosszban sántikálok"). És persze ne legyen mindenkinek, csak nekünk.

----------

Elkezdtünk gusztustalanul nyomulni a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!