A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gwyneth Paltrow miatt milliók halnak meg - premierek

contagion
Vágólapra másolva!
Gwyneth Paltrow halálos járványt szabadít a világra, Milla Jovovich fűzőben mesterkedik, Kulka János leselkedik Nagy Zsolt után, Michael Fassbender akarata ellenére szerelmes lesz, Mike Leigh az öregedésről mesél a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Fertőzés / Contagion - 2011

Miről szól? Egy hongkongi útról Amerikába hazatérő nő váratlanul meghal egy ismeretlen vírus miatt. A halálos betegség gyorsan terjed.

Ki a rendező? Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Traffic, Az informátor!) mellett nem lehet unatkozni.

Kik a szereplők? Az első áldozat Gwyneth Paltrow, a férjét Matt Damon játssza. Kate Winslet, Laurence Fishburne és Marion Cotillard harcolnak a vírus ellen, Jude Law pedig egy bulldogtermészetű bloggert alakít.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a hatásos, emberi drámákat, és nem egy pörgős thrillerre vágynak - mert annak csalódás lenne a vége.

Mit mondunk még a filmről? Soderbergh azt mutatja meg, hogy milyen lenne, ha TÉNYLEG feltűnne egy halálos vírus, amely exponenciálisan növekvő mértékben szedné áldozatait. Nem az jelenti az izgalmat, hogy vajon eltalálják-e a majmot a kábító lövedékkel, hanem például, hogy ki fizeti annak a tornateremnek a bérleti díját, ahol a fertőzöttek életük utolsó óráit töltik majd. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Még egy év / Another Year - 2010

Miről szól? Tom és Gerri évtizedek óta boldog házasságban élnek, éles ellentétben Gerri kolléganőjével, Maryvel, aki egyre inkább belekeseredik a magányba.

Ki a rendező? A Hajrá boldogság! után Mike Leigh megint egy viszonylag könnyedebb hangvételű filmet rendezett.

Kik a szereplők? A főszerepekben bevált Leigh-emberek: Gerrit Ruth Sheen (Minden vagy semmi, Vera Drake) játssza, Tomot Jim Broadbent (Tingli-tangli, Life Is Sweet) alakítja, Maryt Lesley Manville (Minden vagy semmi, Vera Drake) formálja meg.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak az öregedés fájóan személyes, tragikomikus feldolgozására.

Mit mondunk még a filmről? Leigh a komédiától indulva iszonyatosan finoman tolja el a hangvételt a dráma felé: a nulla önismerettel rendelkező, magát folyton kínos helyzetbe hozó Mary sokáig komikus színfolt, de a legutolsó képkockára majdhogynem tragikus hősnővé lép elő. Olvasd el minikritikánkat a filmről!

* * *

A három testőr / The Three Musketeers - 2011

Miről szól? A három testőr, Athos, Porthos és Aramis az ifjú D'Artagnan segítségével igyekeznek megakadályozni a francia király ellen szőtt összeesküvést.

Ki a rendező? A kaptár-filmeket és az Alien vs. Predator-t jegyző, fakezű Paul W. S. Anderson.

Kik a szereplők? D'Artagnant a Villámtolvaj óta hirtelen felnőtté avanzsált Logan Lerman alakítja, a három testőr Matthew MacFadyen (Büszkeség és balítélet), Ray Stevenson (Róma-sorozat) és Luke Evans (Tamara Drewe). Az intrikus Richelieu bíborost Christoph Waltz alakítja, a hasonlóan intrikus Milady De Wintert Milla Jovovich játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádták A Karib-tenger kalózai 4-et, és szívesen néznek 3D-s filmeket.

* * *

Jane Eyre / Jane Eyre - 2011

Miről szól? A kis Jane Eyre árvaházba kerül, majd felnőve tanítónő lesz. Thornfield Hallban alkalmazzák, ahol a ritkán otthon tartózkodó Mr. Rochester lányát kell tanítania. Rochester és Jane nagyon jól megértik egymást, de a házban sötét titok lappang.

Ki a rendező? Charlotte Bronte regényét Cary Fukunaga adaptálta, aki korábban a Sin Nombré-t rendezte.

Kik a szereplők? A címszerepet Mia Wasikowska (Alice Csodaországban) játssza, Rochestert Michael Fassbender (Éhség, Becstelen brigantyk) alakítja. Thornfield házvezetőnője Judi Dench, Jamie Bell pedig a Jane életében fontos szerepet játszó St. John Riverst formálja meg.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szereti az érzelmes drámákat, még a könyv rajongóinak is, mert nagyon érzékeny, találó adaptáció.

* * *

A vizsga - 2011

Miről szól? Az '56-os forradalom után az ÁVO meg akar győződni munkatársai hűségéről, ezért titokban "levizsgáztatja" őket. A konspirált lakásban ténykedő Jung Andrást a szemközti házból főnöke figyeli.

Ki a rendező? Bergendy Péter, aki a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! óta nem rendezett játékfilmet.

Kik a szereplők? Jungot Nagy Zsolt (Kolorádó Kid) alakítja, főnökét Kulka János játssza. Jung szeretője Hámori Gabi.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, milyen egy magyar thriller, ilyen még nem sok készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!