Drámaian csökkent tavaly a mozik nézőszáma Ausztriában és Németországban is

Járókelők nézik a Csillagok háborúja című mozifilmsorozat C-3PO és R2-D2  nevű szereplőinek viaszfiguráit a Brandenburgi kapu előtt Berlinben. A Madame Tussauds Berlin panoptikum időszaki kiállítást nyitott Csillagok háborúja címmel, melynek keretein belü
Németországban még rosszabb a helyzet, mint Ausztriában, ugyanis ott tavaly majdnem 14 %-kal esett vissza a mozilátogatók száma (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Tavaly drámaian csökkent az osztrák és a német mozinézők száma. Mindkét országban legalább 10 százalékkal, ami miatt az osztrák szakemberek azt kérik a kormánytól, hogy szállítsák le a mozik forgalmi adóját.
Vágólapra másolva!

A szerdán közzétett adatok szerint amíg 2017-ben 15,3 millióan mentek Ausztriában moziba, tavaly már csak 13,7 millióan. Ezért az illetékes Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) szóvivője, Christian Dörfler a visszaesés miatt azonnali lépéseket sürgetett a bécsi kabinetnél.

- mondta Dörfler, aki azt indítványozta, hogy

a kormány szállítsa le a mozik forgalmi adóját a jelenlegi 13 százalékról 10 százalékra, egyúttal azt is sürgette, hogy kapjanak az eddiginél erősebb támogatást az osztrák filmek.

Németországban még rosszabb a helyzet, mint Ausztriában, ugyanis ott tavaly majdnem 14 %-kal esett vissza a mozilátogatók száma (illusztráció). Forrás: MTI/EPA/DPA/Jens Kalaene

A német filmpiacon hasonlóan rossz a helyzet.

A statisztikák szerint tavaly 105,4 millió mozinéző fordult meg a német filmszínházakban, ami 1992 óta a legalacsonyabb látogatottságot jelent.

A 2017-es adatokhoz képest, amikor 122,3 millióan mentek moziba Németországban, ez 13,9 százalékos csökkenést jelent egy év alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!