Idén online rendezik meg a Cseh Filmkarnevált

Vágólapra másolva!
A budapesti Cseh Centrum idén 2021. április 14 – 18. között rendezi meg a mára már hagyományossá vált Cseh Filmkarnevált, amelyre ezúttal az online térben várják a minőségi cseh filmek szerelmeseit. Az érdeklődők a jegyvásárlást követően a Toldi TÁVmozi oldalán 20.00 órai kezdettel tekinthetik meg az aznapi filmet, amely az egész ország területén elérhető. 
Vágólapra másolva!

A fesztivál programja most is olyan filmeket vonultat majd fel, amelyek mind Csehországban, mind pedig külföldön elnyerték a szakmai és a szélesebb közönség tetszését. Az idei filmeket leginkább a rendíthetetlen elszántság motívuma kapcsolja össze: a világban tapasztalható jogtalanság, a társadalmi szolidaritás hiánya egyik oldalon, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon. A válogatásban szereplő filmek főhősei nem adják fel egykönnyen, legyen bárki is az ellenfelük, hiszen nagyon jól tudják: még a teljes összeomlás határán is sokszor kínálkozik egy szarkasztikus mosoly megváltó könnyedsége.

A Havel (r. Slávek Horák) című film a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb alakjának ellenzéki korszakát meséli el, és főként Václav Havel viharos magánéletére fókuszál.

– figyelmeztet a film rendezője. Az Öregfiúk (r. Martin Dušek, Ondřej Provazník) idős emigráns főhőse hazatér, hogy teljesítse utolsó küldetését. Radovan Síbrt különleges zenés alkotása, a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztiválon közönségdíjas Zenétől hajtva a The Tap Tap zenekar kivételes pályafutásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A film utáni beszélgetés során a rendező vall munkásságáról.

A Drónpilóta (r. Petr Zelenka) fiatal főhőse úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy Csehországból szolgáltasson igazságot egy nemzetközi ügyben. Agnieszka Holland Sarlatán című életrajzi ihletésű filmjének főszereplője, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, mégis ellenséggé vált a mindenkori hatalom szemében. Sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja is elénk tárul. A film tarolt a Cseh Oroszlán díjkiosztóján, valamint bejutott az Oscar-díj legjobb külföldi filmek kategóriájának szűkített listájára.

– vélekedik az idei Karneválról Adéla Gálová, a Centrum igazgatónője.

A jegyelővétel április 1-jétől indul a Toldi TÁVmozi weboldalán. A vetítések minden nap 20.00 órakor kezdődnek. A filmek Magyarország területén tekinthetőek meg. Az idei Cseh Filmkarnevál a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokrának is részét képezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről