A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt az egyik leghíresebb francia színésznő

Anouk Aimée, AnoukAimée, francia színésznő, Anouk Aimée francia színésznő
FILES) French actress Anouk Aimee attends a press conference for the film "The Best Years of a Life (Les Plus Belles Annees D'Une Vie)" at the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 19, 2019. French screen star Anouk Aimee, who became an icon of doomed romance in the 1960s thanks to the Oscar-winning "A Man and A Woman", died at 92, on June 18, 2024 , her agent told AFP. Aimee's sultry sophistication graced such arthouse European masterpieces as Federico Fellini's "La Dolce Vita" (1960) and "8 1/2" (1963).
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
92 éves korában meghalt Anouk Aimée.
Vágólapra másolva!

A színésznő halálhírét lánya jelentette be - írta a Le Figaro. A francia színésznő az Egy férfi és egy nő (Un homme et une femme) című - a két Oscar-díjat és Arany Pálma díjat is nyert - filmmel vált ismertté, amelyben a szintén ismert és elismert Jean-Louis Trintignant mellett játszott. Ezt az 1966-ban bemutatott filmet a filmtörténet legszebb és legsikeresebb romantikus filmjeként tartják számon, a filmmel azonos című dal pedig szintén nagy sikert aratott, magyar nyelven is megjelent. 

A francia színésznő korának legnagyobb rendezőivel dolgozott együtt. Federico Fellini két filmjében is játszott, az 1960-as La Dolce Vita-ban, majd 1963-ban a Nyolc és fél című filmben. 

A színésznő 2003-ban Berlinben életműdíjat kapott. Egy korábbi, a Le Figaronak adott interjújában pályafutása legfontosabb állomásairól is beszélt. 

A közösségi médiában többen filmrészletekkel emlékeznek a francia színésznőre.

 

 

 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!