Románia
ÉLŐ
Hollandia

Több mint ötezer kilogramm kokain a tét a Galicia bandáiban

Galicia bandái
Galicia bandái
Vágólapra másolva!
Sokáig tartotta magát az első helyen A Bridgerton család a Netflix tíz legjobb sorozata sikerlistáján, ám megjelent egy ígéretesnek tűnő bűnügyi akciósorozat, amely a drogmaffiák világába nyújt betekintést, és átvette a vezető szerepet. A Galicia bandái című sorozat hét epizódból áll, ami egyel kevesebb, mint a Netflixen megszokott évadok epizódszáma. Ez jellemzi a sorozat egészét is, mindenből egy kicsi hiányzik, hogy igazán jó legyen, bár ínséges időkben azért végig lehet darálni, mert minden hibája ellenére két meggyőző pozitívummal bír a sorozat: képesek az alkotók a feszültséget fenntartani és csodálatos spanyol tájakban gyönyörködhetnek a nézők.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, Jorge Guerricaechevarría forgatókönyvíró nem tudta eldönteni, hogy egy igazán bevállalós maffiatörténetet mutat be és a bűncselekmények felgöngyölítésére helyezi a hangsúlyt a Galicia bandáiban, vagy egy különös szerelmi románc hátteréül villantja fel a spanyol drogmaffia tevékenységét, leginkább azért, hogy a nézők érezzék, a drogmaffia fejének fia és egy tisztességes és tehetséges ügyvédnő szerelmi története milyen buktatókat tartalmaz. A másik hiba a filmben, hogy nem sikerült eldönteni, ki a főszereplő. A maffiát megszállottan üldöző főrendőr, az ügyvédnő vagy a börtönből a drogügyleteket továbbra is irányító maffiavezér fia.

Galicia bandái
Galicia bandái
Fotó: Netflix

A Galicia bandái a drogmaffiák világát mutatja be

A történet arról szól, hogy Cambados kisvárosába költözik Ana Soriano, egy ügyvédnő – Clara Lago alakítja –, és aki Madrid egyik legtekintélyesebb ügyvédi irodájában dolgozott korábban, ahol egyik pillanatról a másikra felmondott. A felmondás oka, hogy édesapját, akivel mély kapcsolatot ápolt – bár ezt inkább bemondásra kell elhinnie a nézőknek, mert túl sok jelenet nem támasztja alá –, megöli egy turista pár, akik aztán rejtélyes módon el is tűnnek. A rendőrség semmilyen információt nem talál a gyilkosokról. Anát viszont nem hagyja nyugodni a dolog, az egyetlen nyom, amin elindulhat az, hogy apja végrendeletének felolvasásakor kiderül, hogy volt egy titkos bankszámlája, amelynek összegét két, a galíciai Pontevedra tartományban élő nő kapja, akik ráadásul nem is tudhatnak arról, kitől jön az összeg, mert adománynak kell feltűntetni.

A fiatal ügyvédnő arra hamar rájön, hogy édesapja tanúvédelem alatt állt, mert egykor egy drogkereskedő banda tagja volt, majd saját bandatagjai ellen fordult. Az ügyvédnő, hogy megtalálja apja gyilkosát, nyakig belekeveredik a drogügyleteket felügyelő Padin család ügyleteibe, miközben Campados kisvárosában kezd ügyvédi praxist folytatni. Megismerkedik Tamar Novas által alakított Daniel Padinnal, aki a drogkereskedelmet folytató banda vezetőjének fia, majd egymásba szeretnek. Mindezzel az a legnagyobb baj, hogy nem igazán támasztják alá jelenetek sorával, sokkal inkább bemondásra kell elhinnie a nézőknek. Az ugyanis, hogy a fiatal ügyvédnő reggeli futásához rendszeresen csatlakozik a férfi, elviszi vacsorázni, sőt még repülőt is vezetnek együtt, nem tűnik elegendőnek. 

Másrészről az is elképzelhető, hogyha Clara Lago színésznő nem volt képes ábrázolni az ügyvédnő lelkében felépülő szerelmet, sokszor néhány férfira pillantó női tekintet elegendő ahhoz, hogy a nézőben megszülessen a gondolat: ez a két ember egymásnak való. Mivel itt nem igazán lehetett érezni a két ember közötti vibrálást, egészen meglepi a nézőt, amikor a nő egyik pillanatról a másikra átáll a rossz fiúk oldalára, hogy megmentse a férfit.

Galicia bandái
Galicia bandái
Fotó: Netflix

A sorozat mellett szól viszont az, hogyha a szerelmi száltól eltekintünk, akkor látunk egy megszállott nyomozót, aki ráadásul lelkes csapattal is rendelkezik, és megmutatkozik a maga brutalitásában egy olyan világ, ahol a droggal való kereskedelem adja az emberek megélhetését. Izgalmas akciójelenetek sora szórakoztatja a nézőket, és azt is hitelesen mutatja be a film, miért járnak a bűnözők mindig egy lépéssel a rendőrök előtt. Ha a szerelmi románc szereplőitől eltekintünk, akkor a bűnöző bandatagokat és a rendőröket alakító színészek nem is teszik a dolgukat olyan rosszul. Külön ki kell emelni, hogy csodálatos galíciai tájakon játszódik a film, a tengerpartok, a kisvárosok és az éttermek, a szállodák kedvet csinálnak a nézőnek ahhoz, hogy a nyarat ebben a tartományban töltsék. Még az is elképzelhető, hogy ez volt a legfőbb cél.

Sommásan: 7/10

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről