Ezek a Mission: Impossible akciójelenetei közül a legjobbak

Mission: Impossible, film, akiófilm, top10
A franchise hetedik részének, a A Mission: Impossible – Leszámolás első részének mozikba kerülésével az egész sorozatot érdemes újranézni.
Fotó: Northfoto/ Entertainment Pictures/© Paramount Pictures
Vágólapra másolva!
A Mission: Impossible akciófilm-kavalkádjában két elem mindvégig állandó maradt: Tom Cruise és az önálló akciójelenet ereje. Egyes snitteket bonyolult álruhájuk, kivételes digitális utómunkájuk, time-lapse-felvételeik miatt kedveljük; másokat pedig a producer-sztár, Tom Cruise halálvágya miatt, akinek Mission: Impossible-filmek veszélyes kaszkadőrmunkája és a forgatás közbeni sérülései ugyanúgy a kémfilm marketingörténete, a Mission: Impossible kultusza részévé váltak, mint anno, Jackie Chan aranykorában.
Vágólapra másolva!

A franchise hetedik részének, A Mission: Impossible – Leszámolás első részének mozikba kerülésével az egész sorozatot érdemes újranézni, a szakma pedig is így tett és kiválasztotta a legjobbak közül is a legjobbakat. Íme, a Mission: Impossible legjobb akciójelenetei:

Top 10: a Mission: Impossible legjobb akciójelenetei  

10. Híd-jelent, Mission: Impossible III

A filmsorozat egyik legismertebb jelenetével kezdődik a lista, amelyben Crusie ismét halált megvető bátorságáról tesz tanúbizonyságot, miközben a rendező a látvány maximalizálása érdekében gyakorlatilag mindent bedob, amit lehet: legyen szó helikoptekeről, robbanásokról, lövöldözésről, hihetetlen ugrásokról! 

Mission: Impossible, film, akiófilm, top10
A Mission: Impossible akciófilm-kavalkádjában két elem mindvégig konzisztens maradt: Tom Cruise és az önálló akciójelenet ereje. 
Fotó: Northfoto/ Entertainment Pictures/© Paramount Pictures / Northfoto/ Entertainment Pictures/© Paramount Pictures

9. Motoros üldözés/strandharc, Mission: Impossible II

John Woo 2000-es folytatását széles körben a sorozat legkevésbé sikeres filmjeként tartják számon, és nehéz nem ezzel egyetérteni, azonban a végjátékban lévő akciósorozat meglehetősen erősre sikerült, hiszen a rendező a logika és a fizika minden előírását félredobta a menő látványra törekedve; Hunt lelő egy fickót egy repülő motorról, miközben lassítva ellovagol a lángoktól és kilövi az őt üldöző autó benzintankját. 

Egy másik lélegzetelállító jelenetben Sean Ambrose és minden sofőr leugrál a biciklijéről a levegőben (amelyek természetesen mind egymásnak ütköznek, és nyilvánvalóan felrobbannak). 

Ez nyilván túlzás és nevetséges egy kicsit, de nagyon szórakoztató.

8. Víz alatti chipcsere, Mission: Impossible – Titkos nemzet 

Minden bizonnyal az a legizgalmasabb jelenet a filmben, amely során Benji (Simon Pegg) megpróbál behatolni egy minden lehetséges módon bebiztosított számítógépes laborba, miközben Ethan és Ilsa egy bonyolult cseremanővert hajtanak végre egy víz alatti létesítményben. Cruise állítólag hat teljes percig visszatartotta a lélegzetét a jelenet forgatása alatt.

7. Beszivárgás a Kremlbe, Mission: Impossible – Fantom protokoll  

A küldetés egyszerű: lekérni egy fájlt egy archív szobából. Az egyhén szólva is megközelíthetetlen helyszín központi eszköze egy vetítővászon, amely elrejti Hunt és Benjit az archívum biztonsági őrének szeme elől. A jelenet egyszerre izgalmas és komikus, és sokak szerint nagyon emberi, ahogy Benji nagy, öreg arca váratlanul felsejlik a képernyőn. 

6. Vatikáni behatolás, Mission: Impossible III

Ebben a jelenetben a jól képzett csapatnak titokban be kell osonnia, maszkot kell készítenie Davian arcáról, akit ártalmatlanítani is kell a fürdőszobában, hogy Ethan helyettesíthesse őt.

 A jelenetet a következő beszélgetés koronázza meg a történtek után, mikor Ethan és Luther beszélgetnek:  

- Mi van veled? - Semmi. - Veled? - Semmi.

5. Vonat-jelenet,  A Mission: Impossible – Leszámolás első rész

Ahogy a címből is sejthető, ez a rész nemsoká folytatódik, sokan alig várják tehát, hogyan lehet még ezt a részt is felülmúlni, hiszen Cruise, mint McQueen a Nagy szökésben, először motorkerékpárral száll le a hegyről, hogy aztán ejtőernyővel ugorjon át a völgyön egy mozgó vonatra, és így tovább… Elképesztő és nagyon látványos jelenetsorozat.

4. Bécsi Operaház, Mission: Impossible – Titkos nemzet

McQuarrie elegánsan tiszteleg Hitchcock: Az ember, aki túl sokat tudott című filmje előtt ezzel a csodálatos jelenettel a film közepén, amelyben Hunt és Benji megpróbálják meghiúsítani egy államfő meggyilkolását, amely küldetést jelentősen megbonyolította Ilsa, akinek motivációi és hűségei abszolút tisztázatlanok. 

Tom Cruise legőrültebb mutatványai között van egészen biztosan, ahogy kötélen ugrál és harcol a kifutókon, miközben Puccini Turandotja teremt kellően operai hangulatot a jelenethez.

3. Kasmír-jelenet, Mission: Impossible – Utóhatás  

A jelent receptje  tartalmaz egy helikopteres üldözést, hegymászást és nem egy, hanem két ketyegő bombát is, ezzel pedig sokak szemében a franchise eddigi legelragadóbb jelente lett.

Mission: Impossible, film, akiófilm, top10
Egyes jeleneteket bonyolult álruhájuk, kivételes digitális utómunkájuk, time-lapse-felvételeik miatt kedvelünk; másokat pedig a producer-sztár, Tom Cruise halálvágya miatt, akinek Mission: Impossible-filmek veszélyes kaszkadőrmunkája és a forgatás közbeni sérülései ugyanúgy a kémfilm marketingörténete, a Mission: Impossible kultusza részévé váltak.
Fotó: NORTHFOTO/© 2018 by Entertainment Pictures / NORTHFOTO/© 2018 by Entertainment Pictures

2. Langley-rablás, Mission: Impossible

– Nyugi, Luther – mondja Ethan mosolyogva. – Sokkal rosszabb a helyet, mint gondolnád. És valóban így van – a szükséges fájl eléréséhez a CIA-központból hangazonosító, numerikus kódok megváltoztatása, dupla elektronikus kulcskártya és retinaszkennelés szükséges, mindez ahhoz, hogy egy biztonságos helyiségbe kerüljön fokozott hang- és hőmérsékletérzékenységgel. Így Hunt leeresztik egy légcsatornából kivezetett kötélen de nincsenek fegyverek, nincsenek robbanások, van viszont a jelent alatt egy elképesztő és feszített csönd, ami még izgalmasabbá teszi az egyébként is sok közelit tartamazó jelenetsort.

1. A Burj Khalifa megmászása,  Mission: Impossible – Fantom protokoll

A kamera által is mesterien bemutatott különleges épülete, sokak szerint a teljes filmsorozat eddigi legjobb díszlete, melynek során egy kettős megtévesztés végrehajtásához a csapatnak hozzá kell férnie az épület szerveréhez, és ahogy Benji elmagyarázza: „Kívülről is hozzá tudunk jutni.” Így Tom Cruise, a világ egyik legnagyobb sztárja kiugrik az ablakon, és 11 emeletet mászik felfelé a világ legmagasabb épületének homlokzatán, s teszi mindezt egy pár mászókesztyűvel, amiből az egyik szinte azonnal meghibásodik. 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!