Tom Hanks-filmek - ezekkel a szerepekkel ejtette ámulatba a világot a színész

Forrest Gump
Vágólapra másolva!
Csobbanás, Forrest Gump, Ryan közlegény megmentése, Toy Story, Számkivetett. A legjobb Tom Hanks filmek toplistája.
Vágólapra másolva!

Tom Hanks vitán felül az egyik legnépszerűbb hollywoodi sztár, akinek tehetségéhez sem férhet kétség. Szakmai elismertségét pedig egyebek mellett két Oscar-díj, négy Golden Globe (az életműdíjával együtt: 5) és egy berlini Ezüst Medve-díj (producerként pedig 7 Emmy-díj) bizonyítja. Az 1956-ban a kaliforniai Concordban született színész karrierje 1984-ben robbant be, amikor Ron Howardtól megkapta első komolyabb szerepét a Csobbanás című vígjátékban, majd az olyan komédiák, mint a Legénybúcsú, az Önkéntesek, a legjobb fantasy-k között is emlegetett Segítség, felnőttem! vagy az Egyik kopó, másik eb bebetonozták státuszát az 1980-as évek végére. Aztán közel a 40-hez drámai színészként is bizonyított az 1990-es évek közepén: a két Oscar-díját eredményező Philadelphia – Az érinthetetlen és a Forrest Gump című filmjeivel Hollywood egyik legkeresettebb színészévé vált. Ma már a "Tom Hanks filmek" szinte külön kategória, rajongók milliói számára.

Tom Hanks filmek
A legjobb Tom Hanks filmek listájának elmaradhatatlan darabja: Ryan közlegény megmentése
Fotó: UIP-Duna Film

A színészt az elmúlt évtizedekben az amerikai rendezők krémje kínálta szerepekkel. Többek között dolgozott Brian De Palmával, Steven Spielberggel, Clint Eastwooddal, a Coen fivérekkel, Robert Zemeckisszel, Mike Nicholsszal, Paul Greengrass-szel, Sam Mendesszel és Wes Andersonnal is – némelyikükkel több sikeres filmben is. Népszerűsége pedig dollármilliárdokban mérhető: az a mintegy 100 film, amelyben szerepelt csak az észak-amerikai jegypénztáraknál 5 milliárd dollár bevételt termelt, a világpiacon pedig ennek a kétszeresét – ezzel pedig, piaci alapon számítva Tom Hanks a világ ötödik legnépszerűbb sztárja, akiről ráadásul valódi égitestet is elneveztek már (a 12818 Tomhanks aszteroidát).

Miért Tom Hanks az egyik legsikeresebb színész?

Csak néhány filmcím: A szerelem hullámhosszán, Forrest Gump, Apolló 13, Ryan közlegény megmentése, Terminál, Phillips kapitány, Kémek hídja, Sully – Csoda a Hudson folyón, Az ember, akit Ottónak hívnak. Különböző műfajú és fajsúlyú filmek, de közös bennük, hogy Tom Hanks mindegyikben olyan szimpatikus hétköznapi embert alakít, akiből valamiképp hős válik. A színészt el is nevezték a sajtóban „Amerika apjának” – mivel az általa megformált, alapvetően átlagos, normális értékrendű férfiakkal, életkortól függetlenül könnyen azonosulhatnak az amerikai férfiak, és aki a női nézők számára is rokonszenves. A színészi képességei mellett ez a „könnyű azonosulás” tette óriási sztárrá Tom Hanks-t.

Roger Ebert amerikai filmkritikus szerint vannak színészek, akik képesek arra, hogy elhitessék a nézővel, hogy ő is egy közülük, egy olyan ember, akiről a nézők elhiszik, hogy ismeri és érti a hétköznapi emberek gondjait, azaz az ilyen színész nem a néző fantáziáit, hanem mindennapos életét játssza el úgy, hogy a néző felismeri a hétköznapi hősök fontosságát, a mindennapok jelentőségét is, és elégedett lesz az életével. Ebert szerint Buster Keaton, Spencer Tracy, Henry Fonda, Gene Hackman, James Stewart mellett Tom Hanks is efféle ritka színész, akinek tehetsége és népszerűségének titka egyaránt az átlagember hiteles természetességében rejlik (azért, ha úgy adódik, képes nyilvánosan is úgy viselkedni, hogy az nincs feltétlenül összhangban a róla kialakult képpel).

Persze nem arról van szó, hogy Hanks egyszerűen csak magát adja. Természetesen alaposan felkészül szerepeire, például a Számkivetett című film kedvéért mintegy 20 kilót hízott, majd a kiinduló súlyához képest újabb 20 kilót fogyott (Tom Hanks fogyása az ún. method acting egyik jellemző példája).

Ezek a legjobb Tom Hanks filmek, köztük van a kedvenc?

Tom Hanks közel öt évtizede forgat, rendkívül népszerű filmekben szerepelt, nem csoda, hogy több lista is készült már a legjobb filmjeiről. Mivel Hanks kimagaslóan népszerű színész, így esetében nem is a különböző magazinok összeállításai, hanem sokkal inkább a rajongók véleménye érdekes.

A legnagyobb internetes filmadatbázis, az IMDb felhasználói szerint ez a TOP5 Tom Hanks film:

  1. Forrest Gump (1994, r.: Robert Zemeckis): Tom Hanks alakítja a jóravaló, ám csekély intelligenciájú címszereplőt, aki négy évtized (az 1950-es évektől az 1990-es évekig) történelmi viharaiban sodródva visz véghez egészen elképesztő dolgokat, miközben nem vágyik többre, mint hogy együtt lehessen gyerekkori szerelmével. „Én nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy mi a szerelem” – hangzik a filmtörténet egyik legmeghatóbb szerelmi vallomása, ami Tom Hanks tolmácsolásában, akinek szívszaggatóan emberi alakítása Oscar-díjat érdemelt.
  2. Halálsoron (1999, r.: Frank Darabont): A Stephen King azonos című regényéből, a magyar származású Frank Darabont rendezésében készült misztikus drámában Hanks a filmtörténet legszerethetőbb fegyőrét alakította rendkívüli természetességgel és mély empátiával.
  3. Ryan közlegény megmentése (1998, r.: Steven Spielberg): Steven Spielberg alkotása a normandiai partra szállás kényelmetlenül véres, realisztikus nyitóképsorával (és úgy általában, az azt követő események ábrázolásával) megreformálta az amerikai háborús filmeket – és ebben nagy szerepet játszott a Miller századost megszemélyesítő Tom Hanks is, akit összetett alakításáért Oscar-díjra is jelöltek. 
  4. Toy Story – Játékháború (1995, r.: John Lassater): a mozi történetének első, teljes egészében számítógéppel alkotott egész estés produkciója, egy rajzfilm az IMDb felhasználói szerint a negyedik legjobb a színész filmográfiájában. Tom Hanks a főszereplő cowboy baba, Woody hangját kölcsönözte, és tette szeretni valóvá. Érdekesség, hogy míg az egy évvel korábbi Forrest Gumppal Hanks 70 millió dollárt keresett (egy tipikus hollywoodi "trükkel"), az első Toy Story-filmért csupán 50 ezer dollárt kért.
  5. Toy Story 3. (2010, r.: Lee Unkrich): Az internetes adatbázis felhasználói úgy tűnik, rajonganak a rajzfilmekért és Hanks hangjáért, bár az is igaz, hogy az Andy nevű fiú önálló életet is élő játékainak kalandjait elmesélő franchise harmadik része egészen egyedi és sötét módon folytatta a történetet, amit 5 jelöléssel és két Oscar-díjjal (legjobb animációs film és eredeti betétdal) honorált az amerikai filmakadémia.
Toy Story - Játékháború: Tom Hanks csak a hangját adta hozzá, mégis az egyik legjobb szerepeként emlegetik
Fotó: Intercom

De nem csak az IMDb-n népszerűek a Tom Hanks által szinkronizált rajzfilmek: a Rotten Tomatoes véleményaggregátor oldalon a színész legjobb filmjei listáján a Toy Story-széria tarol. Egész pontosan ez a sorrend:

  1. Toy Story 2.
  2. Toy Story – Játékháború
  3. Toy Story 3.
  4. Toy Story 4. 
  5. Segítség, felnőttem!

De azért nézzünk meg néhány magazinos összeállítást is! 

Az IndieWire szerint ezek Tom Hanks legnagyobb alakításai:

  1. Számkivetett (2000, r.: Robert Zemeckis)
  2. Forrest Gump
  3. Philadelphia – Az érinthetetlen (1993, r.: Jonathan Demme)
  4. Phillips kapitány (2013, r.: Paul Greengrass)
  5. Ryan közlegény megmentése 

A ScreenRant pedig így rangsorol:

  1. Forrest Gump
  2. Ryan közlegény megmentése 
  3. Apollo 13 (1995, r.: Ron Howard)
  4. Kapj el, ha tudsz (2002, r.: Steven Spielberg)
  5. Halálsoron

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!