Baljós árnyak: 10 érdekesség a 25 éve bemutatott Star Wars-filmről

Baljós árnyak
Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt mutatták be, 1 milliárd dolláros világszintű bevételével pedig a legsikeresebb film volt 1999-ben. A rajongók milliói által várt Star Wars I. rész – Baljós árnyak ráadásul új korszakot nyitott a Csillagok háborúja-filmek történetében: a sorozat ezzel a résszel vált valódi franchise-zá.
Vágólapra másolva!

Kissé leegyszerűsítve, a Star Wars-filmek eredeti trilógiájában (azaz az 1977 és 1983 között bemutatott, Egy új remény, A Birodalom visszavág és A jedi visszatér alcímű filmek) a mai szemmel is káprázatos látványon és magával ragadó mesén túl az volt a pláne, hogy a "Jó" és "Gonosz" örök küzdelmét fokozatosan elvezette a külső helyszínekről a belső állapotokra, amikor főleg Darth Vader belső vívódásaiban megpróbálta feltárni az emberi lélek összetettségét. Ha úgy tetszik, az őstrillógia arról szól, hogyan vezeti vissza az apai szeretet a Darth Vaderré lett Anakin Skywalkert az Erő sötét oldaláról a szeretet fényére. Logikus volt tehát, hogy a Star Wars megálmodója, George Lucas elkészítse az "eredettrilógiát" is, azaz azt a három SW-filmet, ami azt mutatja be, hogy a jedik nagy reménységéből, Anakin hogyan állt át a sötét oldalra – Lucas nagyon is észszerűen, az "őstrilógia" lelki vívódását a visszájáról megmutatva akarta bemutatni Darth Vader "születését". Ennek az útnak volt az első felvonása a már a címével is komor hangulatot árasztó Baljós árnyak.

Baljós árnyak
Baljós árnyak
Fotó: Lucasfilm/Disney

Bemutatása (Magyarországon: 1999. szeptember 16.) előtt óriási várakozás előzte meg a filmet, s bár hatalmas kasszasiker lett (világszerte több mint 1 milliárd dolláros jegyárbevétellel), a kritikai és közönségfogadtatás is vegyes volt. Főként bizonyos karakterekkel (leginkább: Jar Jar Binks) kapcsolatban tápláltak (és táplálnak ma is) sokan ellenérzéseket, de akadt, akinek a korábban mitikus Erő "tudományosabb" magyarázatával (a midikloriánokkal) volt gondja, illetve sokan úgy érezték a cselekmény nagy részét kitevő politikai cselszövések bemutatásával unalmassá vált a korábban lehengerlő, pergő tempójú mese. 

És persze (a közutálat tárgyává vált Jar Jar Binks kivételével) voltak olyan hangok is, amelyek épp az előzőek miatt dicsérték Lucas rendezését. S bár a Baljós árnyak nem szerepel a legjobb Csillagok háborúja-filmek listáján, nem is az eddig összesen 12 mozifilmből (9 sorfilm, 2 antológiafilm és 1 rajzfilm) és egyre rohamosabb tempóban jelentkező (egyre alcsonyabb színvonalú, a széria mitológiáját gyengítő) sorozatból álló franchise leggyengébb epizódja, sőt. A Baljós árnyak ugyanis nem akarta lerombolni a Skywalker-mitológiát, hanem épp ellenkezőleg, rá akart világítani, milyen folyamatok állnak a háttérben, amelyek megalapoznak egy diktatúra megszilárdulásához és egy jó ember erkölcsi bukásához – mindezt pedig közérthetően, a mese eszközeivel.

Baljós árnyak: 10 érdekesség

A 25 évvel ezelőtt bemutatott filmmel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány kevésbé ismert érdekességet:

  • Bár a filmet három kategóriában is jelölték Oscar-díjra, mindegyik kategóriában (legjobb vizuális effekttusok, legjobb hang és legjobb hangeffektus vágás) a konkurens sci-fi, a Mátrix nyert a 72. Oscar-gálán. Ezzel a Baljós árnyak lett az első olyan Star Wars-film, amely nem nyert Oscar-díjat (A Jedi visszatér még különdíjként kapta meg a vizuális effektusok elismerését, ma már ezt a díjat is hivatalosként tartják számon).
  • Morgan Freeman, Tom Hanks, Vin Diesel, Kurt Russell, Denzel Washington és Kyle MacLachlan is esélyesek voltak Qui-Gon Jinn szerepére, amit végül Liam Neeson kapott meg. Ő viszont annyira izgatott volt, hogy jedit alakíthat, illetve annyira bízott a film sikerében, hogy anélkül vállalta a felkérést, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet (1977-ben Al Pacino pont a számára értelmetlen forgatókönyv miatt mondott le arról, hogy ő alakítsa Han Solót).
  • A forgatás során a legtöbb díszletet a színészek fejmagasságáig építették fel, de mivel a 193 centis Liam Neeson annyira kilógott a többi színész közül, ezért miatta magasabbra kellett emelni a díszletfalakat. Ezzel 150 ezer dollárral többe került a film, aminek összköltségvetése 115 millió dollár volt.
  • A legtöbb rajongó által megvetett Jar Jar Binks szerepét Michael Jackson is szerette volna eljátszani, de George Lucas számítógépes animációval akarta megeleveníteni a karaktert (akit Goofy-ról mintázott – mintha sejtette volna, hogy később eladja a Star Wars jogait a Disney-nek), így Binks lett a filmtörténet első, teljes mértékben CGI-vel létrehozott karaktere, aki nem animációs filmben szerepelt.
  • A Padmé Amidalát alakító  Natalie Portman nem tudott ott lenni a film díszbemutatóján, mert az érettségi vizsgáira kellett készülnie.
  • Bár a fiatal Obi-Wan Kenobit alakító Ewan McGregor szenvedett attól, hogy a legtöbb jelenetét a digitális utómunkák miatt zöld háttér előtt kellett felvennie, a végső összecsapás forgatásakor annyira beleélte magát a harci jelenetbe, hogy folyamatosan a fénykard hangját utánozva játszott (ezzel némi plusz munkát adott az utómunka során a hangmérnököknek).
  • McGregorhoz hasonlóan Liam Neeson is fénykard-hangokat adott ki, ami miatt végül George Lucas rá is szólt.
  • A film legrémisztőbb karakterének, a Sith-lovag Darth Maul-nak (Ray Park) összen 6 percnyi játékideje van a filmben, ami alatt csupán három alkalommal szólal meg.
  • A Baljós árnyak játékideje 133 perc, azaz nagyjából 2 és negyedóra, de a gyerek Anakin Skywalker-t alakító Jake Lloyd szerint a Baljós árnyaknak létezett egy  6 órás változata is, amit csak kevesen láthattak, de ők mind el voltak ragadtatva tőle.
  • A film észak-amerikai forgalmazója, a 20th Century Fox még az előzetesek vetítésének körülményeit is szigorúan ellenőrizte, így aztán amikor egy kanadai moziban véletlenül a hivatalos határidő előtt egy nappal bemutatták az első ízelítőt, a Fox megvonta a mozitól a film bemutatásának lehetőségét.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!