Titkok a múltból: a legendás színésznő, aki ötször halt meg

Vágólapra másolva!
Mindannyiunkat elér a vég egyszer, de akadnak olyanok, aki ötször is bekopogtatott Szent Péter kapuján. A 2011-ben meghalt Elizabeth Taylornak huszonévesen kellett szembenéznie a halállal.
Vágólapra másolva!

Mindössze egy nap alatt négyszer halt meg Elizabeth Taylor. A legendás, kétszeres Oscar-díjas színésznőről eddig nem ismert titkok derültek ki a MAX-on bemutatott: Elizabeth Taylor: Az elveszett felvételek című dokumentumfilmből. A felvételeket Richard Meryman újságíró készítette, aki hosszú órákon keresztül interjúzott Taylorral még 1964-ben.

Elizabeth Taylor, ElizabethTaylor, amerikai színésznő, 2024
Elizabeth Taylor többször meghalt a forgatás során
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Twentieth Century Fox

  

Négyszer kopogtatott a halál 

1960-ban Elizabeth Taylor a legendás Kleopátra című filmen dolgozott szülőhazájában, Angliában. A maratonira nyúlt forgatás mára filmtörténelem; majd 3 évig dolgoztak a filmen, a siker ellenére kis híján csődbe vitte a gyártóit és majdnem Taylor életébe is került a film. A forgatást többször is le kellett állítani a szeszélyes angol időjárásnak köszönhetően, ami nem kímélte a színészeket, különösen Taylort, aki igen lenge ruhákban látható az egyiptomi királynő szerepében.  

Elizabeth Taylor
 Elizabeth Taylort életveszélyes állapotban vitték kórházba tüdőgyulladással
Fotó: Getty Images/Bettmann

 

Amikor a Kleopátrán dolgoztam Angliában a helyszíni forgatás rém monoton volt, mert mindig várni kellett a megfelelő időjárásra. Vársz az Istenekre, és volt, hogy napokig csak üldögéltünk. Szeptemberben kezdtük a forgatást és talán 3 hétig dolgoztunk aztán nyolc hónapra fel kellett függeszteni az egészet, mert nem volt egy száraz nap sem"

 – emlékezett vissza Taylor, aki súlyos tüdőgyulladást kapott.  

„Betegen feküdtem az ágyban, az hittem gyomor-bélhurut miatt, kiderült nem. 18 órán át feküdtem a műtőasztalon és négyszer nyilvánítottak halottnak, mert leállít a légzésem. Csöveket vezettek a tüdőmbe, hogy kiszívják a váladékot és oxigént pumpáljanak bele. És amikor magamhoz tértem a műtőasztalon, sikítani akartam, de nem jött ki belőlem hang. Csak levegő jött ki egy nagy lyukon a torkomon. ahol felnyitották” -emlékezett vissza Taylor.  

Válás, szánalom Oscar és Burton 

Elizabeth Taylor végül akkori férje, Eddie Fisher szállította haza a kórházból, akire fél éves rehabilitáció várt. Közben bemutatták a Modern kaméliáshölgy című filmet, amiben egy escortot alakított a sztár. Saját és a szakma véleménye szerint se kiemelkedő az alakítása, nem beszélve a filmről. Az Akadémia – talán félve attól, hogy Taylor a betegsége szövődményei  miatt újra beteg lehet, esetleg munkaképtelen lesz a gégemetszés miatt – neki ítélte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Maga Taylor is szánalom Oscarnak tartott az elismerést, de 6 évvel később újra megkapta a díjat élete legjobb alakításárért a Nem félünk a farkastól című drámáért. Taylor fél év múlva visszatért a Kleopátra forgatására, amit a lényegesen barátságos klímájú Rómában folytattak. A forgatások alatt Taylor beleszeretett a Marcus Antoniust játszó Burtonbe és a többi már történelem: Elizabeth Taylor  elhagyta Eddie Fishert és összeházasodott Burtonnel, akivel körülbelül 14-15 évig éltek se veled, se nélküled kapcsolatban, sőt egyszer el is váltak, hogy utána újra összeházasodjanak egy bő évre.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!