Pedro Almodóvar 75: Ezekért a színészekért imádjuk a spanyol mester filmjeit

Vágólapra másolva!
Szellemanya, flúgos exfeleség, AIDS-beteg apáca, bexanaxozott ara és kanos steward. Tipikus Pedro Almodóvar figurák, akiket világsztárok keltettek életre.
Vágólapra másolva!

Pedro, Pedro, Pedro... nem a bulisláger, bár ha rákattint, akkor meghallgathatja azt is. A napokban lett 75 éves a világ legnagyobb hatású spanyol ajkú rendezője, Pedro Almodóvar. A mester az underground filmes múltja után a nyolcvanas években robbant be, és lett Oscar-díjas rendező. A lehengerlő, és sokszor sokkoló történeteihez azonban igazán különleges és karakteres színészekre volt szüksége, akik életre keltik a legvadabb álmait is. 

Pedro Almodóvar, PedroAlmodóvar, spanyol filmrendező, Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, 2024
Pedro Almodóvar újra a csúcson: 75 évesen megnyerte az Arany oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon (Fotó: NurPhoto via AFP/Daniele Cifalà)

Akik nélkül nincs Pedro Almodóvar-film

Carmen Maura – A 79 éves színésznő az underground időszak után lett Pedro múzsája és forgatták együtt a filmjeiket. A vágy törvénye, és főleg az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén hozta meg nekik a világsikert. Azonban a két művész összeveszett egymással és közel 20 évig nem forgattak együtt, amikor Almodóvar megkereste Maurát a Volver forgatókönyvével, ami spanyolul annyit jelent: visszatérni. Nos, Carmen visszatért régi mesteréhez és hatalmas sikert arattak. Azóta se forgattak együtt, azonban Maura hatása egyértelműen tetten érhető a legtöbb Almodóvar-filmen: a határozott, sorásán változttatni akaró asszony sztorija. 

Pedro Almodóvar, A vágy törvénye, Avágytörvénye, filmdráma, Carmen Maura, CarmenMaura, 1987
Carmen Maura és Antonio Banderas A vágy törvényében, ami Almodóvar első világsikere volt
(Fotó: ChristopheL via AFP/Deseo)

Rossy de Palma – A hatalmas orráról híres színésznő úgy lett népszerű egész Spanyolországban, hogy végigaludt egy filmet. Rossy kezdő színésznőként és modellként kapott szerepet az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmben, ahol egy balul sikerült öngyilkossági kísérletnek szó szerint ő itta meg a levét: benyakalt egy xanaxos gazpachot, amitől a film nagy részét végigaludta. A sztár azóta több filmjében is feltűnt; Kika, Megtört ölelések, Julieta vagy a legutóbbi Párhuzamos anyák című film. Rossy flegma és nagyszájú stílusa az alter spanyol nő megtestesítője: sose főszereplő, de nélküle nincs film. 

Pedro Almodóvar, Párhuzamos anyák, Párhuzamosanyák, filmdráma, Rossy de Palma, RossydePalma, 2021
Rossy de Palma 35 éve dolgozik rendszeresen Pedro Almodóvarral 
(Fotó: Photo12 via AFP/Deseo)

Antonio Banderas – A spanyol szupersztárt Pedro Alomdóvar fedezte fel és adott neki lehetőséget a Vágy törvényében és az emlegetett Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélénben, nem beszélve a Kötözz meg és ölelj című filmről! Banderast sokkal inkább sármja és jelenléte miatt szeretjük, mintsem kiváló alakításai miatt. Mielőtt azonban a világ ügyeletes spanyol csődöre lett, a mester két, nagyon érzékeny alakítást hozott ki belőle: a bizonytalan szomszéd srác karaktert, aki sodródik az eseményekkel. A bőr amelyben élek és a Fájdalom és dicsőség azonban az érett ötvenes, közel hatvan éves Banderasból nagy formátumú színészt csinált, utóbbiért Oscarra is jelölték. 

Pedro Almodóvar, Fájdalom és dicsőség, Fájdalomésdicsőség, filmdráma, Antonio Banderas, AntonioBanderas, 2019
Antonio Banderas Oscar-jelölést kapott a beteg rendező művész szerepéért 
(Fotó: Photo12 via AFP/Deseo)

Penélope Cruz – Nos, az igazi Almodóvár díva. Volt szerető fruska, AIDS-beteg apáca, pedofil férjét meggyilkoló lány anyja, sőt egy metafizikai csavarnak köszönhetően a mester édesanyja, színésznői mivoltában persze. Az Eleven húsban találkoztak először a rendezővel (amúgy itt forgatott együtt Javier Bardemmel, aki későbbi férje lett a színésznőnek) de innentől kisebb-nagyobb megszakításokkal együtt dolgoztak. Mindent anyámról (legjobb külföldi film Oscarját kapta érte a rendező), Volver, Megtört ölelések, Szeretők, utazók, Fájdalom és dicsőség majd a Párhuzamos anyák. A színésznő két Oscar-jelölését is a rendezőnek köszönheti. Pedro számára Penélope Cruz a modern, ám a gyökereit ismerő spanyol nő, aki egy igazi anyatigris. 

Pedro Almodóvar, Volver, film, vígjáték-dráma, Penélope Cruz, PenélopeCruz, 2006
Penelope Cruz élete legjobb filmje volt eddig a Volver Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Canal+ Espana

Javier Cámara – Tipikus karakterszínész, aki egy nagyformátú főszerepben is megállja a helyét. Úgy tűnhet, a direktor kicsit magát látja Cámarában, vagyis egy-egy főbb jellemzőjét. A Beszélj hozzá szerelmes ápolója a direktor ragaszkodó énjét kelti életre, a Rossz nevelés prostija Almodóvar underground éveire emlékezteti a nézőt, míg a Szeretők, utazok poliamor, állandóan kanos stewardja... nos az tipikus Pedro. A spanyol színész szintén egyik nagy kedvence a sztárrendezőnek. 

Pedro Almodóvar, Szeretők, utazók, Szeretőkutazók, film, vígjáték, Javier Cámara, JavierCámara, 2013
Javier Cámara nem mindennapi légiutaskíísérő ebben a teljesen hibbant vígjátékban 
(Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!