Mary Poppins 60 éve varázsolta el a gyerekeket a vásznon

Vágólapra másolva!
A varázsdada története 60 éve hódította meg a világot Walt Disney segítségével. A Mary Poppins elkészítése azonban nem volt annyira egyszerű, mint gondolnánk.
Vágólapra másolva!

60 éve hangzott el először az a szó, amit mindenre lehet használni: szuperfenofrenetikómaxikapitális. Ezt a furcsa kifejezést az angol varázsdada, Mary Poppins tanította meg dalolva az egész világnak. Ez a film nemcsak Julie Andrewsnak hozta meg a világhírnevet, de azóta gyerekek milliárdjainak adta meg a mese szeretetét. Nehéz elképzelni, hogy a mai szemmel is elbűvölő film elkészítése mennyire nehézkes volt, és valójában mennyi kín és bánat szülte meg ezt a varázslatos Disney történetet.

Mary Poppins
A Mary Poppins technikailag is komoly mérföldkő volt (Fotó: AFP )

15 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a 60 éves Mary Poppinsról

  1. A Csudálatos Mary könyvek írója, P. L. Travers egy sokkal komorabb történetben gondolkodott. Elégedetlen volt Disney negédes verziójával, de végül igent mondott. A történetet Travers szomorú gyerekkora és szeretett édesapja elvesztése inspirálta. 
  2. A filmklasszikus megszületéséről szól a Banks úr megmentése című film, ahol az írónőt Emma Thompson, Walt Disney-t pedig Tom Hanks alakítják. 
  3. Travers a zenés elemekkel teljesen elégedetlen volt, a Stay Awake című dalt, a film sztárja, Julie Andrews személyesen mentette meg, miután az írónő háromszor megvétózta. A színésznő levélben győzte meg az írót, hogy hagyják benne a filmben a dalt. 
Mary Poppins
Julie Andrews és Dick van Dyke párosa is kellett a Mary Poppins sikeréhez (Fotó: AFP)

4. Walt Disney személyesen ajánlotta fel Mary szerepét Julie Andrewsnak, miután látta egy Camelot előadásban. Mint kiderült, Andrews már terhes volt akkor, így Disney megvárta, amíg megszüli a gyermekét és újra munkába tud állni. 

5. Az Egy kis mézzel az orvosság is leszalad simán című dalt a dalszövegíró fia ihlette. Robert B. Sherman gyermeke oltást kapott az iskolában, és mikor megkérdezte a gyermeket, hogy fájt-e neki, azt felelte: nem, mert adtak egy kanál cukrot. 

6. A filmet 13 Oscarra jelölték, ami a mai napig rekord a Disney filmek között. Öt díjat vihetett haza, többek között Julie Andrews lett a legjobb színésznő. 

7. Bár a most 98 éves Dick van Dyke kedvenc szerepe volt Bert, a kéményseprő karaktere, szerinte rosszul castingolták rá a producerek. Ő szívesebben látta volna a szerepben Jim Dale-t vagy Ron Moody-t.

8. A kis Michael Bankset alakító Matthew Garber kis extrapénzt kapott a híres teázós jelenetnél. Minden felvételnél 10 cent extrát adtak neki, ugyanis a kisfiú nagyon félt a magasságtól. 

9. Matthew tragikusan fiataon, 21 évesen hunyt el heveny hasnyálmirigy-gyulladásban. 

Mary Poppins
Julie Andrews a levegőben ragadt egyszer a Mary Poppins forgatásán (Fotó: AFP)

10. Ha már magasság, az esernyős repkedésre egyszer ráfaragott Julie Andrews, ugyanis szimplán fentfelejtették őt egy rövid időre a jelenete felvétele után. A színésznőnek a kosztümével is meggyűlt a baja, ugyanis allergiás volt az anyagára. 

11. A "Madaras asszonyt" a némafilmsztár Jane Darwell alakított. Ez volt a színésznő utolsó filmje, ahol saját elmondása szerint egy napot forgatott. A Szent Pál Katedrális előtt kolduló nő szerepére limuzinnal szállították a néhai legendát, ami elég nagy kontraszt volt a valóság és a forgatókönyv között. 

12. Az életre kelt játékok című részt és dalt kihagyták a végső verzióból, ugyanis túl rémisztőnek találták a gyerekek számára. Később a hazánkban is bemutatott musicalben benne hagyták ezt a részt. 

Mary Poppins
Walt Disney kedvenc filmje volt a Mary Poppins (Fotó: AFP)

13. Walt Disney úgy gondolta, ez a film koronázta meg az életművét. A híres álomgyáros még a premierre is elment, amit utoljára az 1939-es Hófehérke és a hét törpe bemutatójakor tett meg. 

14. Magyarországon 22 évvel később, 1986-ban mutatták csak be a legendás családi musicalt. 

15. 2018-ban készült folytatás Mary Poppins visszatér címmel Emily Blunt, Meryl Streep és Colin Firth főszereplésével. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!