Tommy Lee Jones: egy hihetetlen karrier története

Vágólapra másolva!
A szökevény, Nem vénnek való vidék, Melquiades Estrada három temetése és számos más nagy film. Tommy Lee Jones 78 éves lett. Mutatjuk az Oscar-díjas színész, rendező legjobb filmjeit!
Vágólapra másolva!

Tommy Lee Jones a szűkszavú és elszánt, olykor durva, de többnyire a felszín alatt nagyon is érző szívű karakterek mestere. Ha legnagyobb, leghíresebb szerepeire gondolunk (A szökevény, Men in Black, A bevetés szabályai, Melquiades Estrada három temetése, Nem vénnek való vidék, Elah völgyében – hogy csak néhányat említsünk) a nézőnek az az érzése támadhat, hogy Jones nem is színészkedik, hanem tulajdonképpen önmagát adja: egy keménykötésű, szúrós tekintetű, kaparós hangú, sziklából faragott arcú figurát, akinek zárkózottsága ellenére is egyetlen szavában vagy gesztusában összesűrűsödik egy sokat tapasztalt ember élete. 

Tommy Lee Jones
Tommy Lee Jones egyik legjobb filmszerepe: Nem vénnek való vidék
Fotó: UIP-Duna Film

Tommy Lee Jones: sporttörténetet írt, mielőtt színészkedni kezdett volna

Az igazság az, hogy Jones valóban sokat tapasztalt, már egészen fiatalon. Az 1946. szeptember 15-én, a texasi San Sabában született, anyai nagyanyja révén cseroki és walesi származású színész anyja rendőr és tanár, apja pedig cowboy és olajbányász volt, aki sokat ivott és gyakran verte a fiát. De a szülők egymással is sokat veszekedtek, Jones 4 éves korában el is váltak, miután második fiúk a születést követően meghalt (másfél évtizeddel később Tommy Lee Jones szülei ismét összeházasodtak, majd 6 év múlva ismét elváltak). 

Tommy Lee Jones részben az otthoni gondok miatt kezdett amerikai futballozni, a sportnak köszönhetően vették fel a Harvard Egyetem angol szakára is, de még az iskolakezdés előtt, apjához hasonlóan olajmezőkön dolgozott. Az egyetemen Jones oszlopos tagja volt a Harvard Crimson 1968-as veretlen csapatának (guard poszton), ráadásul a Yale elleni döntőben fontos szerepet játszott (16 pontos comebackjének hosszú perceket szán a 2008-as Harvard Beats Yale című 2008-as, az "egyetemi foci legemlékezetesebb meccsét" felevenítő dokumentumfilm is).

S miközben Jones az amerikai futball mellett számos sportágban is kipróbálta magát, az egyetemi színjátszókörnek köszönhetően érdeklődése egyre inkább a színészet felé fordult, így a diploma megszerzése (1969) után New Yorkba költözött, és a gyakorlatban tanulta ki a színészmesterséget. Először a Broadway-n kapott kisebb szerepeket, majd 1970-ben már kamera elé is állt (először a Love Story-ban, amelyben harvardi egyetemistát alakít – ráadásul a film alapjául szolgáló regény szerzője, Erich Segal, aki maga is tanított az egyetemen, a főszereplőt részben Jones-ról mintázta).

Rolling Thunder - Gördülő mennydörgés (William Devane és Tommy Lee Jones)
Fotó: AIP

Mind színházban, mind a televízióban és filmen egyre nagyobb szerepeket kapott (köztük például a Quentin Tarantino egyik kedvenceként emlegetett, 1977-es  Rolling Thunder – Gördülő mennydörgés című, Paul Schrader által rendezett thrillerben), majd 1980-ban, A szénbányász lánya (r.: Michael Apted) című életrajzi film Golden Globe-ra jelölt mellékszereplőjeként átütő sikert ért el, de eleinte nem tudta kiaknázni, pontosabban hiába kopogtattak nála neves rendezők, elkövetett két hibát: visszautasította a Szárnyas fejvadász és a Menekülés New Yorkból főszerepeit. Ezek helyett tévés produkcióban bizonyított: a Norman Mailer Pulitzer-díjas regényéből készült A hóhér dala főszerepéért (az 1977-ben kivégzett rablógyilkos Gary Mark Gilmore szerepében) 1983-ban Emmy-díjat kapott.

Tíz évvel és néhány nagyobb filmmel (Viharos hétfő, Kereszttűzben, JFK) később pedig leforgatta hollywoodi pályafutása egyik legnagyobb sikerét, A szökevényt (1993, r.: Andrew Davis), amiért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, ezzel pedig végleg megérkezett az A-kategóriás sztárok közé.

Az 1990-es években már a legfelkapottabb karakterszínészek közé tartozott, az évtizedben rendezte például Oliver Stone (JFK, Ég és föld, Született gyilkosok), Clint Eastwood (Űrcowboyok), Joel Schumacher (Az ügyfél, Mindörökké Batman), Tony Richardson (Kék ég), William Friedkin (A bevetés szabályai) és Barry Sonnenfeld (Men in Black - Sötét zsaruk) – jóformán minden műfajban, és a film minőségétől függetlenül mindig remekelt.

Tommy Lee Jones: a rendező

A kétezres években sem tört meg Jones színészi lendülete. Sőt, ebben az évtizedben már főszereplőként jelölték Oscar-díjra az Elah völgyében (2007) című filmben nyújtott alakításáért és főszereplőként nyerte el a rangos cannes-i filmfesztivál színészi díját a Melquiades Estrada három temetése (2005) című neo-westernért.

Utóbbi film volt hivatalos filmrendezői bemutatkozása is (tíz évvel korábban rendezett egy tévés westernt is, Régi jó cimborák címmel), ráadásul elképesztő sikerrel: Jones színészi elismerése mellett a film Cannes-ban elnyerte még a legjobb forgatókönyv díját is (Guillermo Arriaga), a kritikusok és a közönség pedig azóta is rajong az adott szó és a felelősségvállalás témáit középpontba állító, modern western történetébe csomagolt erkölcsi példázatért – ami számos hasonlóságot mutat a Coen testvérek Nem vénnek való vidék (2007) című, 4 Oscar-díjas neo-westernjével, amelyben Jones parádézott a szűkszavú kisvárosi sheriff szerepében, aki még a régi erkölcsök szellemében cselekszik és értetlenül áll az egyre kiszámíthatatlanabb világ előtt.

Melquiades Estrada három temetése (Barry Pepper és Tommy Lee Jones)
Fotó: Sony Classics

A Nem vénnek való vidék  Cormac McCarthy-nak a regényéből készült – 2011-ben pedig Jones már nem csak színészként, de rendezőként is együttműködött az egyik legnagyobb amerikai íróként emlegetett McCarthy-val, aki saját, 2006-os, az emberi élet értelméről, hitről és értékekről dilemmázó színdarabját dolgozta át forgatókönyvvé Jones A Sunset Limited című tévéjátéka számára. Bár a színdarabhoz hasonlóan a tévéfilm mindössze két, a világot ellentétesen szemlélő ember (Jones és Samuel L. Jackson) beszélgetését mutatja be egy lakás fullasztóan szűk falai között,  a Sunset Limited mintegy összefoglalja Jones legjobb szerepeiben felbukkanó erkölcsi dilemmák összes variációját.

Második (és eddig utolsó) mozifilmes rendezése, A kelletlen útitárs (2014) a vadnyugat (egészen pontosan a 19. századi, nebraskai határvidék) fizikai, pszichés és morális értelemben véve is embert próbáló körülményeit egy semmirekellő szerencsevadász (Jones) és a biztonságra vágyó, de kiszolgáltatott nők szemszögéből mutatja be. Csak az egyszerre megrázó és felemelő A kelletlen útitárs alapján kijelenthető: nagy kár, hogy Jones nem rendezett több filmet.

Tommy Lee Jones legjobb filmszerepei

Jones közel 90 filmben (beleszámítva a tévéjátékokat és sorozatokat) szerepelt, ezek közül a legismertebb internetes véleményaggregátor alapján ez a top10 szerepe (pontosabban ezek a legjobban értékelt filmjei):

  1.  A szökevény
  2.  Nem vénnek való vidék
  3.  A temetés (2023, r.: Maggie Betts)
  4.  Men in Black - Sötét zsaruk
  5.  Lincoln (2012, r.: Steven Spielberg)
  6.  A szénbányász lánya
  7.  Melquiades Estrada három temetése
  8.  JFK - A nyitott dosszié
  9.  Ad Astra - Út a csillagokba (2019, r.: James Gray)
  10. A kelletlen útitárs

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!