7 film a halálos betegséggel való szembenézésről

A bakancslista, Jack Nicholson, Morgan Freeman, betegség
Fotó: NorthFoto/2007 by Entertainment Pictures Storyline Entertainment
Vágólapra másolva!
Nem nagyon létezhet drámaibb és szomorúbb helyzet annál, mint amikor valaki megtudja: már nincs sok neki hátra az életből. Az alábbi filmek történetei azonban megmutatják, hogy ebből a helyzetből nem csak szomorúság és dráma következhet.
Vágólapra másolva!

A halálos betegséggel való szembenézés embert próbáló, de egyben életigenlő történeteket is szülhet. Az alábbi filmek nemcsak drámai küzdelmeket mutatnak be, hanem azt is, hogyan találhatunk erőt a legnagyobb kihívások közepette. Ezek az alkotások az élet és betegség bonyolult, mégis felemelő oldalait tárják elénk.

felemelő film a halálos betegséggel való szembenézésről,
felemelőfilmahalálosbetegséggelvalószembenézésről, betegség
Philadelphia, 1993, film, Tom Hanks , Denzel Washington
Tom Hankst Oscar-díjjal is jutalmazták az alakításáért - Fotó: TriStar Pictures / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP 

Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

Ma már az egyik legismertebb halálos betegségnek, és a leggyakoribb gyógyíthatatlan (de kezelhető!) kórnak számít az AIDS, de bő három évtizeddel ezelőtt a legtöbb ember számára még valami rejtélyes és rettenetes fenyegetést jelentett. 

Ezen a helyzeten változtatott nagymértékben a Philadelphia – Az érinthetetlen, hisz a fertőzöttsége miatt kirúgott férfi mellé álló ügyvédnek a filmben ugyanúgy le kellett küzdenie az előítéleteit, ahogyan a nézőknek is. Mégpedig egy olyan hős sorsán keresztül, aki épp a világ elé való kiállásával mutatott példát, és akinek megformálásáért Tom Hanks Oscar-díjat is kapott.

A bakancslista (2007)

Kórházi ágyon ismerkedik össze két nagyon különböző karakter ebben a filmben, hogy aztán érvényt szerezzenek a „sosem késő” elvének, és megmutassák azt, hogy még a biztos halál árnyékában is el lehet kezdeni megvalósítani egy ember élete vágyait. 

A bakancslista, Jack Nicholson, Morgan Freeman, betegség
Kórházi ágyon ismerkdik meg Morgan Freeman és Jack Nicholson, ahol eldöntik még utoljára egy nagy szórakoznak 
 - Fotó: NorthFoto/2007 by Entertainment Pictures Storyline Entertainment

Sőt, kettőét is, hisz ebben a filmben két színészlegenda, Morgan Freeman és Jack Nicholson közösen pipálják ki a bakancslistájuk tételeit, miután kénytelenek szembenézni vele: nincs nekik sok hátra.

Fifti-fifti (2011)

A cím a túlélési esélyekre utal a film főhőse számára, aki huszonévesen kap szörnyű rákdiagnózist. Az élete persze teljesen felfordul, és nem csak a halállal, de az addigi életével is kénytelen szembenézni. 

Fifti-fifti (2011), betegség, rák,
A Fifti-fifti írója a saját betegségének sztoriját formálta filmmé - Fotó: Youtube

Méghozzá nem csak könnyek, de nevetések közepette is, amiben nagy segítségére van a tohonya, ám annál nagyobb szívű legjobb haverja. A Fifti-fifti írója a saját betegségének sztoriját formálta filmmé, ráadásul a valóságban mellette álló barátja ugyanaz a Seth Rogen volt, aki a filmben is ezt a figurát, vagyis a múltbeli saját magát játssza.

Mielőtt meghaltam (2013)

Listánk több filmjéhez hasonlóan a Mielőtt meghaltam is megtörtént eseményeken alapul. Főhőse macsó rodeósként nem akarja elhinni, hogy AIDS-fertőzött, hiszen „az a buzik és drogosok betegsége”, aztán a tényekkel szembenézve és a hatóságok bénázása miatt illegális bizniszt alapít a Mexikóból csempészett gyógykészítményekre. 

Mielőtt meghaltam, Mielőttmeghaltam, betegség, film
A főszerepben  Matthew McConaughey és Jared Leto - a macsó rodeósok -  Fotó: Voltage Pictures / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP 

A film nem mellesleg Matthew McConaughey és Jared Leto bámulatos átalakulásait és Oscar-díjait is eredményezte: kettejük karakterei furcsa párost alkotva küzdenek valami teljesen reménytelen, de mégis az életüknek értelmet adó küldetéssel.

Csillagainkban a hiba (2014)

Egyszerre szívfacsaró szerelmi történet, tinifilmes siker, és közben önironikus humorral teli, életigenlő film a Csillagainkban a hiba, ami már regényként is világhíressé vált. 

Csillagainkban a hiba, Csillagainkbanahiba, betegség, film,
A szerelem képes leküzdeni a betegséget? - egy szívszorító történet két fiatal szerelméről  - 
Fotó: Collection Christophel © Temple Hill Entertainment / TSG Entertainment Temple Hill Entertainment / TSG / Collection ChristopheL via AFP 

A történetének középpontjában álló szerelmespár mindkét tagját érinti súlyos betegség: egyikük állandóan magával hordja az oxigénpalackját, a másiknak pedig a lábát kellett amputálni. De ez sem akadályozza meg őket semmiben, még a kedvenc írójuk amszterdami meglátogatásában sem.

Truman (2015)

Egyszerű történet, főként párbeszédekre épülő jelenetek, de felejthetetlen végeredmény: ezt nyújtja ez a kevésbé ismert, de spanyol-argentin remekmű. A Trumanban a két nemzet, a spanyol és az argentin színjátszás két állócsillaga a főszereplő két barát szerepében. 

Truman film 2015, betegség, film
Fotó: BD Cine / Impossible Films / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP 

A két férfi évtizedek múltán találkozik egymással, hogy néhány napot együtt töltsenek Madridban, miközben mind a ketten tudják, hogy ez az utolsó alkalmuk rá.

Hősök lehetünk (2023)

Rákdiagnózis után komédia? Ilyen is előfordulhat, még ha persze némi csavarral is. A hazai mozikban október 10-től látható francia film főszereplője egy olyan szelíd srác, aki valahogy még a saját életéből is kimarad. 

Hősök lehetünk (2023), Hősöklehetünk, betegség, rák, film
Egy félreértés mindent megváltoztat - Fotó: Youtube

Amikor azonban megtudja, hogy rákos, életében először tűnik úgy, hogy az emberek törődnek vele. Csak úgy özönlenek a személyes és szakmai lehetőségek, azonban mielőtt megkezdené a kemoterápiáját, az orvosa egy félreértésről tájékoztatja…

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!