A Kabul művelet forgatásán jártunk – Mutatjuk a képeket

Vágólapra másolva!
Az el nem mesélt hőstörténetek sorát erősítette a Magyar Honvédség 2021-es hadművelete, mely során több száz ember életét mentették meg. Ezt a sztorit most kihúzhatjuk a listáról, hiszen Kabul művelet címmel mozifilm készül az esetről. Ennek a filmnek a forgatására kaptunk meghívást, az ott készült képeket már mutatjuk is!
Vágólapra másolva!

Egy háború sújtotta övezetet megidéző helyszínre nyerhettünk betekintést Sümegtől nem messze, az újdörögdi romvárosban, a Magyar Honvédség kiképző bázisán felépített díszletben. A látványt a szitává lőtt roncsautók, az omladozó épületek, a kiterített, színes textilek és az utcán szétszórt rengeteg szemét tették igazán teljessé. Itt forgatják a Kabul művelet című mozifilmet, mely a magyar honvédek egy három évvel ezelőtti történetét meséli el, mely során Afganisztánban, egy ostromlott nagyvárosból több mint 500 embert mentenek ki, köztük 200 gyermeket. Egy sajtótájékoztatót követően a forgatásból láthattunk egy kicsi, de annál látványosabb részletet, majd találkozhattunk a színészekkel is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kabul művelet forgatásán tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: Bánkuti Sándor)
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kabul művelet forgatásán tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Bánkúti Sándor)

Hiánypótló mű lesz a Kabul művelet

A sajtótájékoztatón többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint Pető Zoltán, az MTVA vezérigazgató helyettese is beszédet mondott.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy szerinte a magyar történelem bővelkedik olyan hőstettekben, melyekről rendszeresen megemlékezünk, ezért néha elfeledkezünk a mai hősökről, a magyar honvédekről, akik őseikhez méltóan álltak a magyar emberek szolgálatára 2003-tól, amikor az afganisztáni műveletekhez csatlakoztak. Ezért tartja a fimet egy kitűnő lehetőségnek arra, hogy a szemünk előtt megtörtént történelmet felidézzük.

Pető Zoltán megállapította, hogy a streamingszolgáltatókon rengeteg katonai témájú film és sorozat található, melyek nem a világháborús időkbe visznek vissza bennünket, hanem a közelmúlt eseményeit dolgozzák fel, ebben rejlik talán a népszerűségük. Ahogy látta, magyar filmek azonban nem igazán vannak közöttük, ezért örömteli, hogy elkészül ez a 2021-ben történt hőstettet feldolgozó mozi.

Nem sokkal azután, hogy mozifilm rendezője, Dyga Zsombor (Aranyélet) megkezdte beszédét, robbanás hangjára lettünk figyelmesek, majd a direktor átvezényelte a jelenlévőket a forgatásra, ahol egy pár perces akciójelenet egy snittjének rögzítését láthattuk, mely során egy öngyilkos merénylő felrobbant egy autót. A jelenet rögzítését követően lehetőség adódott kérdezni a film két főszereplőjét, Mészáros Blankát és Jászberényi Gábort. A Kabul művelet szereplők terén továbbá olyan nevekkel kecsegtet, mint Dietz Gusztáv (Külön falka) vagy Ertl Zsombor (Most vagy soha!). 

Kabul művelet forgatása
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor, a film főszereplői (Fotó: Bánkúti Sándor)

A mozi főhősei

Mészáros Blanka az előző filmjében, a Semmelweisben egy ápolónőt játszott, ezúttal orvost alakít, és elmondása szerint van, ami összeköti a két karaktert:

Az empátia, az emberi szívósság, és hogy az emberi élet a legfontosabb a világon.

Az unoka és a Most vagy soha! című produkciókban Jászberényi Gábor negatív karaktereket alakított, ezúttal jófiúként tűnik majd fel, de az ő feladata az, hogy árnyalja a karakterét. Elmondta, hogy neki mi a kedvenc pillanata a szerep felépítésében:

Amikor az ember kinéz a katonai sisak alól, és ezzel meg tudja mutatni, milyen igazán emberi tulajdonságokkal rendelkezik egy katona.

A díszlettel kapcsolatban pedig elárulta, hogy bár korábban volt szerencséje hasonló volumenű díszletben dolgozni, de egy színész számára mindig öröm ilyen körülmények között forgatni.

Militáris projektek sora várható még

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében azt is megemlítette, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb katonai témájú magyar filmje készül, továbbá a S.E.R.E.G. című sorozat, és egy katonai showműsor érkeztét is bejelentette, melyek betekintést nyújtanak majd a laktanyák világába és kedvcsinálóként szolgálnak majd a Magyar Honvédség iránt. A Kabul művelet előreláthatólag legkésőbb 2025 őszén kerül majd a mozikba!

A film sztoriját szolgáltató eseményről akkoriban az alábbi tudósítást adta az M1, a videó alatt pedig megtekinthetők a forgatáson készült fotóink.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!