Demi Moore sokkoló új filmje: rosszullétek és ájulások A szer vetítésein

Demi Moore film A szer
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Universal Pictures
Vágólapra másolva!
Október 10-től látható a hazai mozikban A szer, amiben a színésznő a fiatalság titkát keresi egy illegális módszer segítségével, és amit már most minden idők egyik legfelkavaróbb alkotásának titulálnak kritikusok és nézők egyaránt. Összegyűjtöttük Demi Moore filmjének minden lényeges információját.
Vágólapra másolva!

Demi Moore legújabb filmje már most sokkolta a közönséget, ugyanis több néző is rosszullétről és ájulásról számolt be a vetítéseken. A szer nemcsak a színésznő merész alakítása miatt kavar nagy port, hanem felkavaró jeleneteivel is minden idők egyik legprovokatívabb alkotásaként tartják számon.

A szer, The Substance,  Demi Moore,  DemiMoore, THE SUBSTANCE (2024)
Demi Moore karaktere a filmben mindenáron el akarja kerülni az öregedést - Fotó: AFP

1
A szer főhőse egy öregedő hollywoodi sztárszínésznő (Demi Moore), aki egy új, feketepiaci eljárást vesz igénybe, hogy visszakapja a fiatalságát. Az illegális szer segítségével létrehozza önmaga tökéletes, ifjú változatát (Margaret Qualley), akivel ettől kezdve fizikailag is egymásra utalva, heti váltásban kell élniük a mindennapjaikat. Közben azonban nem várt mellékhatások lépnek fel, és nem a szer működésében.
 

2
A film történetének egyik fő ihletője Oscar Wilde híres könyve, a Dorian Gray arcképe. A regény főhőse egy gyönyörű aranyifjú, aki nem akar megöregedni, így a leghőbb vágya teljesül, amikor barátja megfesti a varázserejű portréját, és az arckép helyette öregszik, míg ő megőrzi szépségétés fiatalságát. Az örök fiatalságot azonban a regényben sem adják ingyen, Dorian Gray végül nem bírja elviselni a saját portréján az életvitele nyomait, így elpusztítja azt.

3
A szer rendezője a francia Coralie Fargeat, aki a 2017-es bemutatkozó mozifilmjével, a szintén brutális, látványos és női szemszögű Bosszúval rögtön hívta fel magára a figyelmet. A rendezőnő egyúttal A szer forgatókönyvét is maga jegyzi.

A szer, The Substance, Aszer, TheSubstance, angol-amerikai-francia horror, film, Coralie Fargeat, CoralieFargeat, 2024
Fotó: Northfoto/Cole Burston


 4
A film néhány jelenetében Margaret Qualley egy csillag alakú fülbevalót hord. Ez egy apró kikacsintás a rendezőnő előző filmjére, hiszen a Bosszú főhősnője is ilyen fülbevalót hordott.

5
A szer legfontosabb férfi karakterének szerepére Ray Liottát szerződtették az alkotók 2022 februárjában. A hollywoodi sztárszínész azonban alig három hónappal később, 2022 májusában váratlanul elhunyt, és a helyére szinte az utolsó pillanatban ugrott be Dennis Quaid. A film stáblistáján a köszönetnyilvánítások között így is helyet kapott Ray Liotta neve.

6
Demi Moore az interjúiban elárulta, hogy A szer forgatókönyvének olvasásakor az egykori nagy filmsikere, a Ghost jutott rendszeresen eszébe. Méghozzá azért, mert mind a két filmterv olyannak tűnt elsőre, mint amiből valami fenomenális és valami katasztrofális is kisülhet. Végül nagy mértékben emiatt vállalta el a főszerepet.

Többek között épp az életkora és a fizikai állapota miatt is izgult Demi Moore a forgatáson - Fotó: Festival de Cannes

7
A Szer francia-angol-amerikai koprodukcióban valósult meg. Noha a történetének helyszíne végig Los Angeles, a forgatását 2022 májusában Párizsban kezdték meg. A felvételek épp két esztendeje, 2022 októberében fejeződtek be.

8
Demi Moore karaktere a film sztorijában 50 éves lesz, ezután rúgják ki a saját tévéshow-jából. A színésznő a valóságban 61 évesen forgatta le a filmet.

9
Többek között épp az életkora és a fizikai állapota miatt is izgult Demi Moore a forgatáson, hiszen számos jelenetben teljesen meztelenül kellett megmutatnia magát. Saját bevallása szerint a feszültség oldásában sokat segített neki a partnernője, hiszen Margaret Qualley-nak is le kellett dobnia a ruháit, és jókat tudtak közösen viccelődni az ebből fakadó helyzetek abszurditásán.

10
A meztelen jelenetekben látható testek azért nem minden esetben és részletükben a színésznőkhöz tartoznak. Margaret Qualley a valóságban például jóval vékonyabb, tinilányosabb alkatú, és a filmbeli mellei egy maszkmesteri remekmű eredményei. 
 11
A Hollywood legújabb üdvöskéjének számító fiatal színésznő édesapja Paul Qualley modell, édesanyja pedig nem más, mint a szintén filmcsillag Andie MacDowell. Az 1985-ös Szent Elmo tüzében Andie MacDowell és Demi Moore közösen is szerepeltek.

Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Universal Pictures

12
Dennis Quaid pedig egyenesen szerelmi kapcsolatban is állt Andie MacDowell-lel közel egy éven át. Ők ketten két közös filmet is forgattak, és Margaret Qualley kedvenc filmje az Apád-anyád idejöjjön!, aminek szintén Quaid az egyik főszereplője.

13
Ha ismerősnek tűnik a padlószőnyeg mintája a filmbeli tévéstúdió folyosóján, az nem véletlen. Az alkotók nem kisebb mozitörténeti klasszikus, mint a Ragyogás horrorhoteljének emlékezetes látványát idézték meg vele.

14
Eredetileg az egyik legnagyobb hollywoodi stúdió, a Universal forgalmazta volna A szert az amerikai mozikban. A film felkavaró tartalma miatt azonban visszaléptek a megegyezéstől, és így egy kisebb, független forgalmazó juttatta el A szert a vásznakra. A felkavaró tartalom így megmaradhatott: a film vetítéseiről világszerte sokan sokkosan kimennek, de rosszullétek és ájulások is előfordulnak a nézőtéren.

15
A szer világpremierjét a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon tartották, ahonnan a legjobb forgatókönyv díjával távozott. Magyarországon a szeptemberi Cinefest filmfesztiválon vetítették először Miskolcon. Az angol és amerikai mozik műsorára szeptember 20-án került fel, a hazai vásznakon október 10-től látható.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!