Haverkodás kutyával, majommal, sárkánnyal – ezek a legjobb ember-állat barátság filmek

2024 - My Penguin Friend - Movie Set
Fotó: ZUMAPRESS.com
Vágólapra másolva!
Október 3-án került a hazai mozikba a Barátom, a pingvin című film, amiben Jean Reno brazil halászként tesz szert élete cimborájára egy megmentett madár személyében. Az ember-állat barátság filmek történetei szép múltra tekintenek vissza a mozivásznon, mint azt az alábbi válogatásunkban be is mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Bogáncs (1959)

bogáncs, ember-állat barátság filmek
Az ember-állat barátság filmek egyik ékes példája a Bogáncs, amelynek főszereplője egy puli - Fotó: NFI 

A magyar kultúrának is megvannak a maga nevezetes, a közös emlékezet részévé vált történetei a témában. Mint például a hazai „állatirodalom” jeles képviselője, Fekete István regényéből készült Bogáncs, ami az ötvenes évek végén felvonultatott egy komplett magyar színészválogatottat Makláry Zoltántól és Kibédi Ervintől Garas Dezsőn át Kállai Ferencig és Tordy Gézáig.

 Az igazi főszereplő persze így is az a gombszemű kis puli, aki pusztai terelőkutyából válik cirkuszi mutatvánnyá, és aki után a mai napig neveznek el házikedvenceket.

Mindenáron vesztes (1978)

Egy emberszabású és egy ember között szövődik barátság ebben a vígjátékban, ami még Clint Eastwoodból is képes volt előhozni a komikusi képességeket. 

Mindenáron vesztes, clint eastwood
Clyde, a pávián és Clint Eastwood történetére talán még ma is sokan emlékeznek
 Fotó: KPA Honorar und Belege / KPA Honorar und Belege/KPA / Heritage-Images

Nem kis mértékben egy remek színészpartnernek, a Clyde nevű orángutánnak köszönhetően, akivel tökéletesen kiegészítették egymást. A filmbeli keményöklű teherautósofőr egy fogadáson nyeri el az újdonsült állathaverját, attól kezdve pedig együtt kalandoznak és majomkodnak tovább.

Egyik kopó, másik eb (1989)

A nyolcvanas-kilencvenes évek akcióvígjátéki hullámában sorra készültek a nyomozó-kutya párosokat felvonultató produkciók, emlékezzünk csak Jerry Lee-re, vagy Rex felügyelőre. 

egyik kopó másik eb, tom hanks, ember-állat barátság filmek
Scott Turner nyomozó megörököl egy kezelhetetlen kutyát, Hooch-ot  
Fotó: KPA Honorar und Belege / KPA Honorar und Belege/KPA / Heritage-Images

A listánkra közülük a talán legjobban sikerült Egyik kopó, másik ebet választottuk, amiben a rendmániás Tom Hanks kénytelen magához venni egy nyáladzó ebet. A blöki ugyanis egy gyilkosság egyetlen tanúja, és akivel a zsarus haverfilmek szabályai szerint eleinte nagyon problémás a viszonyuk, hogy aztán persze sokat tanuljanak egymástól.

Így neveld a sárkányodat (2010)

A sárkányok nem épp azok a fenevadak, amikkel haverkodni szokás, hanem legyőzni kell őket a mesék szokásos szabályai szerint. 

ember-állat barátság filmek, így neveld a sárkányodat
Fotó: l90 / ZUMA Press/© 

Az Így neveld a sárkányodat-filmek azonban szándékosan kifordítják a jól ismert történetsablonokat: a vikingek és a sárkányok ősi ellenségeskedésén csavarnak egyet azzal, hogy egy sorból kilógó legény megsajnál benne egy kiszolgáltatott fenevadat, akinek első ránézésre még fogai sincsenek. Később kiderül, hogy azért vannak, és hogy egy sárkánygyűlölő közegben nehéz ügy haverkodni egy ilyen jószándékú jószággal.

Ted (2012)

Kicsit csalunk, hiszen a Ted esetében egy plüssállatról, ráadásul egy életre kelt plüssállatról van szó, de attól még a maci az maci! 

ember-állat barátság filmek, ted, mark wahlberg
Fotó: UPI Photo / eyevine / NORTHFOTO/United Press International / eyevine. All Rights Reserved.

A Ted a maga meghökkentő alapötletével persze elsősorban a felnőtté válásról, a gyerekkor elengedéséről szól, de közben egy hibátlan haverfilm is, amiben Mark Wahlberget szinte elhalványítja a mozivásznon a poéngyáros, mocskos szájú, életre kelt és életre szóló barát játékmedvéje.

+1:

Barátom, a pingvin (2024)

Október 3-tól kerül a hazai mozik műsorára ez a brazil-amerikai családi vígjáték, aminek főszerepében, egy régi ismerőst, Jean Renót üdvözölhetünk újra. 

2024 - My Penguin Friend - Movie Set
Fotó: ZUMAPRESS.com / ZUMAPRESS.com/� 2024 by DIA#13

Mellette pedig egy cuki pingvint a film másik főszerepében, amely megtörtén események alapján készült: egy brazil halász az olajszennyezéstől mentette meg azt a madarat, aki utána a barátja maradt, a legkülönösebb körülmények között is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!