Ezekkel a szerepekkel készült az anyaságra Jennifer Lawrence

Vágólapra másolva!
Tegnap osztotta meg a világgal az Oscar-díjas színésznő, hogy két évvel első gyermeke születése után, ismét babát vár. Jennifer Lawrence filmjeiben is többször tűnt már fel gondoskodó, anyai szerepben, ezeket a filmeket szedtük össze cikkünkben.
Vágólapra másolva!

Jennifer Lawrence a 2000-es évek közepe óta foglalkozik színészettel, megfordult Monk – A flúgos nyomozó egyik epizódjában, kritikai elismerést kapott a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című thrillerben nyújtott alakításáért, illetve a mutáns-mozik feltámasztásában, az X-Men: Az elsőkben is szerepet vállalt. Azonban a világ Az éhezők viadala 2012-ben megjelent első felvonását követően ismerte meg igazán a nevét. Egy évvel később Az amerikai botrányban nyújtott alakítása miatt, legjobb női mellékszereplő kategóriában Golden Globe-díjat nyert, valamint Oscarra is jelölték. A drámai szerepei mellett kipróbálta a sci-fi (Utazók), a pszichothriller (Anyám!) és a kémfilm műfaját is (Vörös veréb). Első gyermeke születése után pedig tőle kicsit váratlan módon belekóstolt a romantikus-vígjátékok világába a 2023-ban megjelent Barátnőt felveszünkkel. Láthatóan karriere során igyekezett minél több zsánerben kipróbáltatni magát, de az is szembetűnő, hogy számos általa alakított karakternek anyai, gondoskodó vonásokkal rendelkezik. A színésznő tegnap bejelentette, ismét babát vár, ennek okán pedig összeszedtük Jennifer Lawrence anyaszerepeit.

Oscar Nominations 2011 Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence felhívta magára a producerek figyelmét A hallgatás törvényével
(Fotó: g90 / ZUMAPRESS.com/© 2011 by Anonymous Content)

Családfői szerepkör

Éppen csak 20 éves volt a színésznő, mikor már családfői szerepkörben tűnt fel a Winter’s Bone –A Hallgatás törvényében. Egy fiatal, Ree nevű lányt alakított, aki maga kénytelen gondoskodni kis testvéreiről, valamint beteg édesanyjáról is, mivel drogdíler apja nem képes megfelelően betölteni a családfői pozíciót. Aztán egy nap, mikor apja eltűnik, Ree úgy dönt, a nyomába ered, és megkeresi. Ezzel a felnövéstörténettel Jennifer Lawrence felkerült Hollywood térképére, pályafutása ekkor indult el igazán.

2015 - Joy - Movie Set
A családját összetartó erő és karrierét kutató nő egy személyben
(Fotó: Twentieth Century Fox / NORTHFOTO/© 2015 by Entertainment Pictures)

Karrier kontra anyaság

A 21. század egyik nagy kérdése, hogy hogyan lehet család mellett karriert építeni. Ezt a kérdést boncolgatja egy 2015-ös tragikomédia is, a Joy, amelyben a Jennifer Lawrence által játszott Joy a szétszakadó családját igyekszik egyben tartani. Az apja és a volt férje nem jönnek ki jól egymással, az anyja gondozásra szorul, és még ott vannak a gyerekei is. Ha ez nem lenne elég, mindeközben még munkahelyéről is elbocsátják, így karrierét is meg kell mentenie valahogy. Ezt pedig egy hétköznapi találmánnyal igyekszik kivitelezni, melyben nagy üzleti lehetőséget lát. A 2012-es Napos oldal után amelyért egyébként Oscar-díjat kapott – Lawrence ismét Bradley Cooper és Robert De Niro társaságában parádézik ebben a moziban.

2017 - Mother - Movie Set
(Fotó: Paramount Pictures / NORTHFOTO/© 2017 by Entertainment Pictures)

Jennifer Lawrence, mint az anyatermészet

Darren Arronofsky Anyám! című thrillerében egy házaspár történetét követhetjük, akik egy romos házba költöznek, s miközben új otthonuk renoválásán dolgoznak, egyre több furcsa vendég érkezik hozzájuk. A sokasodó idegenek felkavarják a pár életét, amelyet már eleve az is bonyolít, hogy a nő gyermeket vár. A film tulajdonképpen egy allegória, amelyben Jennifer Lawrence karaktere az anyatermészetet testesíti meg, a romos ház pedig a bolygónkat szimbolizálja. Arronofsky alkotása rendkívül sötét, végtelenül elszomorító, de mégis mélyen el tudja gondolkodtatni a nézőt.

2020 - Don't Look Up - Movie Set
Jennifer Lawrence gyereke megszületése előtti egyik utolsó filmje volt a Ne nézz fel!
Fotó: ZUMAPRESS.com / ZUMAPRESS.com/© 2021 by Entertainment Pictures

Megmenteni a Földet

Itt ugyan nem családról gondoskodik, de nem kisebb feladatot tűz ki maga elé a Ne nézz fel! egyik főhőseként, mint a Föld megmentését. Ez a katasztrófafilm azt mutatja meg, milyen az, ha kétkedő emberek hadával, és alkalmatlan vezetőkkel kell megbirkóznia az embernek az anyaföld védelméért. Jennifer Lawrence karaktere, Kate Dibiasky csak menteni akarja a menthetőt, de nem hagyják neki, ráadásul a dolga csak még nehezebb lesz, mikor a közvélemény bolondként bélyegzi meg egy incidens után. A filmben igazi sztárparádé látható, hiszen Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett és Timothée Chalamet is feltűnik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!