Nem Patrick Duffy az első - 10 világsztár, aki feltűnt egy magyar filmben

Vágólapra másolva!
Szeptember 6-tól látható a hazai mozikban a gombfocistákról szóló Lepattanó című vígjáték, amiben nem csak a főszereplő Scherer Péter a sztár. Hiszen mellettw domborít a mozivásznon maga Bobby Ewing, azaz Patrick Duffy is, követve ezzel számos híres kollégáját a múltból, akik magyar filmeket gazdagítottak a szerepvállalásukkal.
Vágólapra másolva!

Bobby Ewing, azaz Patrick Duffy előtt is előfordul már jó néhány esetben az elmúlt évtizedek során, hogy világhíres külföldi sztárszínész vállalt szerepet magyar produkcióban. Nézzük a legemlékezetesebb magyar filmeket!

patrick duffy, magyar filmek
Patrick Duffy nemrég Magyarországon járt a Lepattanó című vígjáték miatt - Fotó: Bors

Mephisto (1981)

Szabó István az a magyar filmrendező, aki a legnagyobb nemzetközi karriert tudta befutni, és az Oscar-díja mellett egy időben rendszeresen forgathatott külföldön, nagy hollywoodi sztárokkal is. Sőt, már a hazai filmjeiben is elkezdett foglalkoztatni egy nyugat-európai színésznagyságot: az osztrák Klaus Maria Brandauert. Kettejük több filmen át tartó közös alkotómunkájának csúcs kétségkívül az Oscar-díjas Mephisto, aminek sikeréhez a gálán talán épp az (is) kellett, hogy a főszerepben egy ismert névvel találkozhassanak az Amerikai Filmakadémia szavazói.

Mephisto, magyar filmek
Fotó: The Movie Company / NORTHFOTO/(©) Copyright 1982 by The Movie Company.

Honfoglalás (1996)

A rendszerváltozás után már semmi sem állta útját annak, hogy akár a világ bármely tájáról igazoljanak sztárszínészt a magyar alkotók a filmjeikbe, igaz az anyagi lehetőségek ezt sokáig nem tették lehetővé. De az olasz film egyik legnagyobb sztárja, a Hollywoodban is sikeres Franco Nero (Django, A nindzsa színre lép, Még drágább az életed) öregkorára aztán szinte visszatérő vendég lett a magyar mozikban. A Julianus barátban még csak néhány jelenetben bukkant fel, de a világító kék szemű Árpád vezér már igazi főszerepet jelentett számára a Honfoglalásban. Utána alakította még Gellért püspököt is a Sacra Coronában, valamint feltűnt a gyorsan feledésbe merülő Mario, a varázsló című hazai filmben is. 

franco nero, honfoglalás
A magyar filmek egyik emblematikus példája - Franco Nero a Honfoglalásban - Fotó: Mokép 

A napfény íze (1999)

A már említett Szabó István nemzetközi hírneve és persze egy rendkívül erős filmes alapanyagot jelentő sztori is kellett ahhoz, hogy az ezredforduló előtt egy akkora sztárszínész vállaljon szerepet magyar filmben, mint Ralph Fiennes. A magyar Sonnenschein/Sors család három generációjának életét bemutató 1999-es A napfény ízében ráadásul több karaktert is eljátszhatott ezen család tagjai közül, és Szabó István történelmi tablója Európa Filmdíjat is hozott számára a legjobb férfi alakítás kategóriájában. Ralph Fiennes-nak pedig olyannyira bejött a magyar figurák eljátszása, hogy az Oscar-díjas Az angol betegben is belebújt egynek a bőrébe

Sorstalanság (2005)

James Bond magyar filmben? Igen, előfordult bizony ilyen is! Igaz, Daniel Craig még nem vállalta el a 007-es kém szerepét akkor, amikor a Nobel-díjas magyar regény filmadaptációjában feltűnt egy rövidke szerepben. Craig a Sorstalanságban a koncentrációs tábort felszabadító amerikai sereg egyik tisztjét alakította, de már abban az egyetlen jelenetben is érezhető volt a karizmája, és a többiekétől eltérő játékstílusa.

sorstalanság forgatás werkfotó-sajtóanyag
Fotó:  InterCom 

S.O.S. Love – Az egymillió dolláros megbízás (2011)

Az egykori szexszimbólum szőkeség (Szárnyas fejvadász, Csobbanás, Tőzsdecápák) karrierje már jó ideje, körülbelül a Kill Bill óta meredeken ível lefelé, ennek az útnak az egyik állomása pedig az S.O.S. Love – Az egymillió dolláros megbízás című magyar film volt 2011-ben, melyet vélhetően Daryl Hannah sem fog az unokáinak mutogatni. Az erősen félresikerült vígjátékban az amerikai sztár saját maga karikatúráját alakította, ami akár jól is elsülhetett volna, de ehhez nem kapott segítségül épkézláb sztorit sem háttérként.

Fotó: Forum Hungary

Az ajtó (2012)

Ismét egy Szabó István-film, és ismét egy világsztár a főszerepben! Korosztályában a világ egyik legjobb színésznőjének tartják az Oscar-díjas angol Helen Mirrent (A királynő, Red, Hitchcock), nem alaptalanul. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült Az ajtó főszerepében is kiválóan játszott, a film két szigorú elvek szerint élő nő, a ház asszonyának és házvezetőnőjének közös története.

A nagy füzet (2013)

A magyar születésű, de a világhírű regényeit már francia nyelven megalkotó Agota Kristof nevezetes regényéből készült A nagy füzet, melynek egyik fontos mellékszerepét, egy náci tisztet alakította sztárszínész. A dán Ulrich Thomsen vitán felül az egyik legjelentősebb európai férfiszínész napjainkban, aki nemcsak rengeteg neves skandináv filmben szerepel (Születésnap, Ádám almái, Kiságyúk), de Hollywoodban is rendszeresen foglalkoztatják (Max, A bűz árfolyama, A dolog). Sőt, magyar filmben is másodszor vállalt itt már szerepet: Szász János előző rendezésében, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplójában magát Csáth Gézát játszotta.

A dán Ulrich Thomsen is szerepet kapott az alkotásban

A feleségem története (2021)

Enyedi Ildikó a hazai produkcióiba is el tud hívni olyan nemzetközi sztárokat, akiknek a közreműködése nem csak jobbá teszi a filmjeit, de eladhatóbbá is. Füst Milán híres-hírhedt regénye a magyar irodalom legnagyobb remekművei közé tartozik, aminek ráadásul nemzetközi a története, és általánosak a benne megjelenő kérdések, így aztán pont megfelelőnek bizonyult arra, hogy olyan francia filmcsillagok is fontos szerepet játszhassanak benne, mint a Bond-lányként is ismert Léa Seydoux, vagy a szépfiú Louis Garrel. Az előzetesét itt nézhetik meg.

Lepattanó (2024)

A magyar filmben közreműködő legfrissebb nemzetközi sztár egyenesen egy hollywoodi csillag, aki a hazai közönség szívének különösen kedves. Hiszen hosszú évek teltek el úgy, hogy egész Magyarország a tévé elé kuporodott a hét azon estéjén, amikor a Dallast adták, a tévésorozat legkedveltebb karaktere pedig kétségkívül Bobby Ewing volt. Az őt alakító Patrick Duffy most egy magyar gombfocistákról szóló vígjátékban, a Lepattanóban vállalt el nem is olyan kicsi szerepet Scherer Péter oldalán. Sőt, a premiert is megtisztelte a jelenlétével a miskolci Cinefest filmfesztiválon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!