Az első igazi akcióhősnő, Sigourney Weaver 75 éves lett - ezeket a filmjeit látni kell

Sigourney Weaver
Fotó: Northfoto, AFP
Vágólapra másolva!
Október 8-án ünnepli 75. születésnapját Sigourney Weaver, aki megteremtette a mozivásznon a női akcióhős karaktertípusát az Alien-filmek Ripley hadnagyával, csábított szellemirtás közepette, idomított gorillákat, és az utóbbi évek legnagyobb filmsikeréből is kivette a részét.
Vágólapra másolva!

Összegyűjtöttük a 75 éves Sigourney Weaver legfontosabb szerepeit, amit érdemes már most bekészíteni akár a hétvégére. Garantáltan nem fog csalódást okozni egyik film sem. 

Sigourney Weaver
Ki gondolná, hogy már 75 éves az akciófilmek egyik legnagyobb hősnője, Sigourney Weaver - Fotó: Northfoto, AFP

Annie Hall (1977)

A Susan Alexandra Weaverként született, a keresztnevét 13 évesen saját döntéséből Sigourney-ra változtató színésznő karrierjének első filmszerepét és a kiugrást is Woody Allennek köszönheti. 

image

A kultikus Annie Hall-ból nem őrá szokás emlékezni, hiszen csak egy aprócska, szöveg nélküli szerepet kapott benne, de az olyannyira jól sikerült, hogy sokan felfigyeltek rá, és elkezdtek érkezni hozzá a további filmes felkérések.

Alien-filmek (1979-1997)

Sigourney Weaver élete szerepe kétségkívül Ripley hadnagyé, aki filmtörténeti jelentőségű és a női akcióhősök forradalmát elindító mozikarakterré vált. A nyolcadik utas: a Halál forgatókönyvének egy korai változatában Ripley hadnagy még férfi volt, és Weaver is először egy másik szerepre, Lambertnek jelentkezett – végül a rendező Ridley Scott döntött, és a többi mozitörténelem. 

Sigourney Weaver, SigourneyWeaver
Alighanem a legnagyobb sikert kezdetben az Alien-filmek hozták meg Sigourney Weavernek - Fotó: Northfoto

Ripley-t később még három folytatásban is eljátszotta a színésznő, és az Alien 4: Feltámad a Halálban nyújtott alakításáért már nagyobb gázsit kapott, mint amennyi az első film egész költségvetése volt.

Szellemirtók-filmek (1984-2021)

A 182 centi magasra nőtt, karakán kiállású és kisugárzású Weavert jóval ritkábban használták a mozifilmekben a vágy tárgyaként, mint a hollywoodi kolléganőit. 

Sigourney Weaver, SigourneyWeaver
Ghostbusters (Szellemirtók) 
Fotó: Northfoto

De erre is akadt azért példa, mint a Szellemirtók-filmekben, ahol Bill Murray próbálkozik nála erősen mindenféle túlvilági lények elhárítása közben, és még az utóbbi években újraindított szellemes mozikba is visszahívták egy kicsit vendégszerepelni.

Gorillák a ködben (1988)

Ismét egy hősnő, de nem az űrben, hanem Afrikában: az amerikai etológusnő Dian Fossey nem kevesebb, mint 18 évet töltött az életéből a gorillák között, a különleges módszerei és teljes elkötelezettsége révén végül szinte teljesen elvegyülve közöttük. 

Sigourney Weaver, SigourneyWeaver
A Gorillák a ködben című filben Sigourney Weaver
Fotó: Northfoto

A ruandai hegyi gorillákkal azonban nem csak a tudósoknak, hanem az orvvadászoknak és a természetet kihasználó helyi hatalmasságoknak is tervei voltak, ez vezetett végül Fossey tragikus sorsához, amiről 1988-ban készült el A gorillák a ködben című emblematikus mozi Sigourney Weaver főszereplésével.

A dolgozó lány (1988)

Sigourney Weavert először A nyolcadik utas: a Halálért jelölték Oscarra (ami horrorfilmben játszó színésznőkkel nagyon ritkán fordult valaha elő), a következő évben pedig már egyből két oka is volt jelen lenni az Oscar-gálán. A Gorillák a ködben és A dolgozó lány című filmjeiért egyaránt jelölték, a Legjobb női főszereplő és a Legjobb női mellékszereplő kategóriákban.

Sigourney Weaver, SigourneyWeaver
Working Girl (Dolgozó lány)
Fotó: Northfoto

 A díjat végül egyikért sem kapta meg, ellenben a Golden Globe-al, amit mindkét filmért hazavihetett, A dolgozó lány pedig azóta is a nyolcvanas évek egyik színfoltja a vígjátékok terén, ami a női nézőpontjával még a korát is megelőzte.

Avatar-filmek (2009-)

A színésznő karrierjének utóbbi szakaszát leginkább James Cameron monumentális vállalkozása határozta meg. A filmtechnikát is megújító, nem mellesleg pedig a valaha volt legtöbb bevételt termelő filmjévé váló Avatarban elkötelezett, a jó ügyért küzdő tudóst alakított Weaver – ebben a szerepében találkozott A gorillák a ködben etológusa és az űrharcos Ripley. Az első Avatar végének eseményei ellenére pedig a folytatásokban is visszatért és visszatér, hiszen készülnek sorban az új részek továbbra is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!