James Cameron lázálmából született meg 40 éve a Terminátor

Vágólapra másolva!
Negyven évvel ezelőtt, 1984. október 26-án debütált az amerikai mozikban minden idők egyik legmeghatározóbb sci-fi akciófilmje. A Terminátor óriásit lendített Arnold Schwarzenegger karrierjén, illetve megmentette az éhhaláltól James Cameron rendezőt. A mozi 40. születésnapját pedig tíz érdekességgel szeretnénk megünnepelni.
Vágólapra másolva!

Vannak színészek, akiknek egész egyszerűen egybeforrt a nevük az általuk játszott karakterekkel. Daniel Radcliffe nagy eséllyel örök életére Harry Potter marad, Mark Hamillre is sokan Luke Skywalkerként emlékeznek, és Arnold Schwarzenegger neve is elválaszthatatlanul összenőtt a Terminátorral. Az öntudatra ébredt gépekkel teletűzdelt utópisztikus jövőből érkezik vissza a címszereplő halálosztó, hogy a gépek ellen harcoló emberek vezetőjének édesanyját kiiktassa. Ezt azonban egy, az időben szintúgy visszautazó katona igyekszik megakadályozni. Röviden ennyi a Terminátor sztorija, mely alacsony költségvetése ellenére korszakalkotó mozivá tudott avanzsálni, és hatalmas franchise született belőle az évtizedek során. Napra pontosan 40 évvel ezelőtt indult hosszú útjára a történet, és eme alkalomból össze is gyűjtöttünk néhány érdekességet a legelső felvonásról.

1984 - The Terminátor - Movie Set
Arnold Schwarzenegger talán leghíresebb szerepe a Terminátor
(Fotó: 20th Cenury Fox / NORTHFOTO/© 1984 by 20th Cenury Fox)

Terminátor, a születésnapos halálosztó

  1.  James Cameron, ahogy ő fogalmazott „gerillamódszert” alkalmazott a film készítése során. Ez annyit tesz, hogy forgatási engedély nélkül kiment az egész stáb egy adott helyszínre, gyorsan leforgatták a jelenetet, majd utána pakoltak is össze, mielőtt a rendőrök megjelentek volna. Emiatt sok esetben a háttérben szereplő statiszták nem is színészek, hanem civil járókelők.
  2. A háromszoros Oscar-díjas rendező annyira megszállottja volt a munkájának, hogy aludni sem volt sokszor hajlandó. Egy alkalommal hajnali háromkor hívta fel Arnold Schwarzeneggert, mert újra kellett forgatniuk egy jelenetet, és kérte az Osztrák Tölgyet, hogy ha lehet, már jelmezben menjen a helyszínre.
The Terminator Moviestills
Schwarzenegger már a tekintetével is ölni tudott volna
(Fotó: ORION PICTURES / NORTHFOTO)

3. Arnold Schwarzenegger egy hónapig gyakorolt fegyverhasználatot, és a végére annyira belejött, hogy bekötött szemmel is szét tudta szedni, majd össze tudta rakni a Halálosztó pisztolyait és puskáit.

4. Összesen 14 sornyi szövege van az egész moziban a címszereplőt alakító Arnold Schwarzeneggernek. Ez tízzel kevesebb, mint amennyi a Conan, a barbárban volt a testépítőből vált színésznek.

The Terminator Moviestills
Linda Hamilton és Michael Biehn a szörnygépezet elől menekülők szerepében
(Fotó: ORION PICTURES / NORTHFOTO)

5. Arnold amennyire csak lehet, megpróbálta kerülni Linda Hamiltont és Michael Biehnt a forgatás ideje alatt, mert nem akart velük jó kapcsolatot kialakítani, hiszen a sztori szerint az általa megformált T-800-as modell meg akarja ölni az említett két színész karakterét, ezzel segítve kollégáik alakítását, hogy hitelesebben tudják előadni a félelmet a vásznon.

6. James Cameron annyira elszegényedett a Terminátor - A halálosztó előtt, hogy az alultápláltság miatt teljesen legyengülve, lebetegedve, lázasan feküdt az ágyban. Egyik éjjel ebben az állapotában rémálma volt, melyben egy lángokból előmászó fémcsontvázat látott, ezzel pedig megszületett a film ötlete a fejében.

1984 - The Terminator - Movie Set
Valami hasonlót látott James Cameron a lázálmában
(Fotó: 20th Cenury Fox / NORTHFOTO/© 1984 by 20th Cenury Fox)

7. A forgatás egyik napján Schwarzenegger elment egy Los Angeles-i étterembe ebédelni, de már csak evés közben vette észre, hogy a smink rajta maradt. A környezetében lévő emberek bizonyára nagyot nézhettek, mert hiányzott az egyik szeme, kilátszott az állkapocscsontja és a bőre is meg volt égve.

8. A bábut, amit abban a jelenetben használtak, amikor a Terminátor megműti a saját szemét, fél évbe telt, mire elkészítették.

1984 - The Terminator - Movie Set
Arnold Schwarzenegger sok munkát adhatott a sminkeseknek
(Fotó: 20th Cenury Fox / NORTHFOTO)

9. Majdnem Mel Gibson lett a Terminátor. A Mad Max és A rettenthetetlen sztárjának ugyan fel lett ajánlva a szerep, de nem fogadta el, mert nem érezte magát megfelelőnek a munkára. Majd miután látta a filmet, nem győzte dicsérni Arnold Schwarzenegger játékát.

10. James Cameron először nem akarta Arnold Schwarzeneggernek adni a legendás ellenlábas szerepét. A filmet forgalmazó stúdió, az Orion Pictures egyik producerének nagyon tetszettek Schwarzenegger korábbi munkái, és oda is adta a Terminátor forgatókönyvét neki. Cameronnak azonban más tervei voltak, és nem örült neki, hogy az osztrák színészre osztották a Halálosztó karakterét. Egy ponton még azt is tervezte, hogy majd a forgatáson verekedést provokál, hogy könnyen ki lehessen rúgni a projektből Schwarzeneggert. Ám egyszer elmentek együtt ebédelni, majd rájöttek, milyen jól kijönnek egymással, és a mai napig barátok.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!