Transznemű klónkatona jelent meg a Star Wars univerzumában

Vágólapra másolva!
Már a Star Wars univerzumának is van transznemű karaktere egy Sister nevű klónkatona karakterének képében.
Vágólapra másolva!

A Star Wars franchise világában is megjelent a transzneműség, méghozzá egy klónkatona képében – írja a Mandiner az IGN beszámolója alapján. A Sister nevet viselő karakter egy, a napokban megjelent új Star Wars-könyv, a The Secrets of the Clone Troopers című kiadványban tűnik fel, pontosabban ebben a kötetben látható róla az első hivatalos, azaz a Disney mint jogtulajdonos által a kánonba beemelt kép a transznemű klónkatonáról. A Star Wars univerzumának történetét ismerők emlékezhetnek rá, hogy a klónkatonákat a Kamino nevű bolygón hozták létre, innen "származik" Sister is.

A karakter valójában már korábban felbukkant: első bemutatkozása még 2022-ben történt a Queen's Hope nevű ifjúsági regényben, majd a Brotherhood nevű munkában is. A mostani megjelenés azért hangsúlyos, mert a karakter ez alkalommal vizuális ábrázolást kapott. Ez pedig egyúttal arra is utalhat, hogy a későbbi Star Wars témájú alkotásokban (könyvekben, filmekben, játékokban), amennyiben Sister karaktere felbukkan, a mostani képes ábrázolása lehet a referenciája megjelenését illetően.

A karakter megalkotója, E. K. Johnston egyébként már korábban rajzoltatott egy elég hasonló képet a klónról, viszont ezt a mostani tekinthetjük az első hivatalos megjelenésének. A neve magyarul Nővért jelent.

Az IGN kitér rá, hogy a történet szerint Sister még Anakin Skywalkerrel, azaz a későbbi Darth Vaderrel is találkozott az említett Queen's Hope-ban, és beszélt neki félelméről, hogy mennyire veszélyes lehet, ha kitűnik a klónkatonák sorából. Erre Anakin azzal nyugtatta meg őt, hogy a Jedi-lét a határok átlépéséről szól, és nem hiszi, hogy panaszkodniuk kéne csak azért, mert Sister felülemelkedett a saját nemén. 

Érdekesség, hogy az angol szövegben elhangzik az is, hogy "transcended gender", vagyis kis túlzással kijelenthetjük, hogy Darth Vader vezette be a transzneműség fogalmát a Star Wars hivatalos kánonjába

 – jelzi a lap.

A Johnston által korábban rajzoltatott kép egyébként szintén befont hajjal és a transzok zászlaját idéző színekkel díszített páncélban ábrázolja Sistert.

Cikkünk címlapi képén: egy rajongó a Star Wars klónkatonáinak jelmezében / forrás: Unsplash

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!