A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hogyan válasszon munkaerő-kölcsönzőt harmadik országbeliek foglalkoztatásához?

Vágólapra másolva!
Hazánkban a munkaerőhiány egyre több ágazatot ér el, ami a vállalatoknak komoly működésbeli problémákat okoz. A mai gazdasági helyzetben a cégek munkaerő-igényének kielégítéséhez nem elég kizárólag a magyar munkavállalók toborzása, emiatt szükség van a harmadik országbeliek munkaerőpiacra történő bevonására. A kialakult helyzetről és a lehetséges foglalkoztatási megoldásokról Nyikosné Kovács Melinda, a Pannon-Work csoport kölcsönzési és HR outsourcing üzletágvezetője osztja meg gondolatait.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Magyarországon égető munkaerőhiánnyal leginkább a turizmus-vendéglátásban, logisztikai és ipari szektorban működő vállalkozások küzdenek. A problémák kiküszöböléséhez legalább 150 ezer munkavállaló felvételére lenne szükség. Évekkel ezelőtt elég volt meghirdetni a hagyományos toborzási csatornákon egy-egy álláshirdetést, amire annyian jelentkeztek, hogy csak válogatni kellett közülük. Magyarországon sajnos már nincs annyi munkavállaló, akikkel megoldható lenne a cégek létszámigénye, emiatt egyre nagyobb szükség van a országbeliek foglalkoztatására a betanítással járó, egyszerűbb, szaktudást nem igénylő munkakörökben.

A harmadik országbeliek foglalkoztatása 2017 óta segíti a hazai cégek munkaerőpiaci problémáinak kezelését. A kiemelten munkaerőhiánnyal sújtott területeken a kormány ettől az évtől kezdődően engedélyezte az ukrán és szerb állampolgárok számára az egyszerűsített foglalkoztatást. További könnyítésként az ukránok esetében még a vízumkötelezettséget is eltörölték, így nem szükséges munkavállalási engedélyt igényelniük abban az esetben, ha 90 napnál rövidebb ideig vállalnak munkát Magyarországon. Ezt követően a foglalkoztató cég gyorsított eljárásban olyan munkavállalási engedélyt igényelhet, amivel további két évig alkalmazhatja az adott munkavállalót.

A koronavírus-járványt megelőzően a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2019-ben már 70 ezerhez közelített a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, azonban a Covid miatt 2020-ban drasztikusan, csaknem 50 százalékkal kevesebben vállaltak munkát.

A járványhullámokat követően a hazai gazdaság elkezdett talpra állni, így a munkaerőhiány kiújulásával a magyar munkavállalók mellett újra megnőtt az igény a harmadik országbeliek foglalkoztatására. Várhatóan 2022-ben az alapanyag-, illetve alkatrészellátási lánc problémái is enyhülni fognak, ami miatt ugrásszerűen megnőhet a vendégmunkások száma hazánkban. A hiányszakmákban és néhány kiemelt területen egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi állampolgárok alkalmazásával kapcsolatosan, amit megkönnyít, hogy módosításokat vezettek be a hazai szabályozásban.

A kritikus munkaerőhiány enyhítése érdekében a kormány 2021. szeptember 1-jével hatályba lépett rendelete kiszélesítette a harmadik országbeliek foglalkoztatására vonatkozó lehetőségeket a veszélyhelyzet idejére. A szabályozás értelmében az ukrán és a szerb munkavállalók mellett a távol-keleti országokból a többi között kínai, indiai, vietnámi munkaerőt is hozhatnak be Magyarországra azok a munkaerő-kölcsönző cégek, akik minősített foglalkoztatóként vannak nyilvántartva.

Forrás: freepik

A Pannon-Work csoportnál 2017 óta foglalkozunk Európai Unión kívüli munkavállalók toborzásával. Minősített foglalkoztatóként az elsők között bővíthettük a tevékenységünket a szerb és ukrán állampolgárokon túl a harmadik országbeliek behozatalával.

A harmadik országbeliek alkalmazásával nagy tapasztalattal rendelkezünk. Jelenleg több mint 1300 harmadik országbeli munkavállalót foglalkoztatunk országszerte − az észak-magyarországi régióban az elsők között vezettük be a foglalkoztatásukat kölcsönvevő partnereink munkaerőhiányának csökkentésére, megakadályozva a termeléskiesést. A harmadik országbeliek megbízható munkaerők, ha elégedettek a munkakörülményekkel, akkor hosszú távon is lehet rájuk számítani. Pozitív megerősítés számunkra, hogy sokan régóta dolgoznak a Pannon-Work csoportnak, és évről évre egyre többen vállalnak rajtunk keresztül munkát.

A harmadik országbeliek foglalkoztatása akkor előnyös a vállalkozásoknak, ha gyorsan, nagyobb létszámra van szükségük, és szeretnék, hogy a termelés kiszámítható legyen. Amennyiben a cégek nem akarnak magas összegeket kifizetni munkaerő-toborzásra, és csökkenteni szeretnék a betanítási költségeket, valamint a fluktuációt is alacsonyabb szinten akarják tartani, akkor a munkaerő-kölcsönzés lehet a megoldás, de csak akkor, ha a kölcsönző cégnek van tapasztalata a harmadik országbeliek foglalkoztatásával.

Partnereink igényeinek felmérésekor mindig közösen gondolkodunk, majd miután mindent átbeszéltünk, megoldási javaslatokat teszünk. A harmadik országbeliek munkaerő-kölcsönzése esetén megbízóink segítségére vagyunk az együttműködés során a fordításban, tolmácsolásban, bizonyos munkavállalói létszám felett on-site kollégát biztosítunk, míg kevesebb fő esetén heti rendszerességgel fogadóórát tartunk, mindemellett pedig az idegenrendészetnél a foglalkoztatással kapcsolatos ügyek intézését is megoldjuk. Kölcsönzött munkavállalóinknak a szálláskeresésben is segítünk a foglalkoztató cég telephelyének térségében. Az ukrán helyzetet folyamatosan nyomon követjük, és azon vagyunk, hogy a foglalkoztatásuk továbbra is gördülékeny legyen.

Amennyiben úgy gondolja, hogy egy több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező komplex HR-szolgáltatóra és minősített foglalkoztatóra lenne szüksége a munkaerő-szükségletének kielégítésére, keressen minket bizalommal! Országosan 16 irodával rendelkezünk, míg az országhatáron túlra − Szlovákiába, Ausztriába, Szerbiába, Ukrajnába − is átnyúlik a tevékenységünk.

Forrás: Pannon-work
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!