Vágólapra másolva!
A Deutshe Telekom a VoiceStream után ajánlatot tett egy másik amerikai mobilszolgáltató, a Powertel megvételére is. A távközlési óriás terjeszkedése Európában is folytatódhat: Franciaországban, Svédországban és további hét kelet-európai országban újabb mobilkoncessziókat kívánnak szerezni.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom (DT) német távközlési vállalat részvénycserével, 5,89 milliárd dollárért, az amerikai cég 1,2 milliárd dolláros adósságának átvállalása mellett meg akarja szerezni a Powertel mobiltelefon-szolgáltatót.

A Powertelt egyelőre a Deutsche Telekom által megvételre kiszemelt - szintén amerikai - VoiceStream Wireless mobiltelefon társaság venné át. A Deutsche Telekom közleménye szerint a Powertel akkor kerül a német cég tulajdonába, amikor lezárul a VoiceStream megvétele. Ennek a felvásárlásnak a sikere egyelőre kérdéses, mert - a Deutsche Telekomban lévő magas német állami részesedés miatt - az Egyesült Államokban jelenleg még politikai ellenállás tapasztalható a távközlési óriás terjeszkedésével szemben. A Deutsche Telekom célja a három vállalat egyesítése.

A Powertel előfizetőinek száma a DT adatai szerint jelenleg 727 ezer, és az év eleje óta a vállalat 212,3 millió dolláros forgalmat bonyolított le. A Powertel 25 millió lakosú területen rendelkezik mobiltelefon-engedéllyel, és az Európában elterjedt GSM-szabvány szerint működik. A vállalat hálózata tizenkét délkeleti szövetségi államot fed le, melyekben a VoiceStream eddig nem volt jelen. A VoiceStreamnek és a Powertelnek összesen 3,3 millió előfizetője van az Egyesült Államokban.

A Deutsche Telekom nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is terjeszkedni kíván. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Kai-Uwe Ricke, a DT igazgatótanácsi tagja azt mondta: a cég a tulajdonában lévő T-Mobil mobilszolgáltató révén olyan hatalmas mobiltelefon-piacokat céloz meg, mint Franciaország és Svédország, de koncessziók szerzésében reménykedik még Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Horvátországban, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában is.

A minap zárult német UMTS-tenderen a T-Mobil tette a legmagasabb, összesen 7,8 milliárd dolláros ajánlatot a kiszemelt frekvenciatömbökre. Ricke szerint a befektetés megtérül majd, mert 2010-re a T-Mobil utolérheti a hazai piacon jelenleg első számú szolgáltatónak számító Mannesmannt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!