A GM és a Fiat a Daewoo Motor megvételéről tárgyal

Vágólapra másolva!
A nehéz helyzetben levő dél-koreai Daewoo Motor hétfőn fúziós tárgyalásokat kezdett az amerikai General Motorsszal (GM) és olasz partnerével, a FIAT-tal - közölte a Dél-koreai Fejlesztési Bank Szöulban.
Vágólapra másolva!

A Daewoo Motor tavaly a csődbe ment anyakonszern hatalmas adósságai alatt maga is összeomlott. Miután az amerikai Ford szeptember közepén visszalépett - bár már kizárólagos vevőként tárgyaltak vele - és később a DaimlerChrysler és a Hyundai Motor konzorciuma is jelezte, hogy nem érdekli már a Daewoo, az egyetlen lehetséges vevőjelölt a GM-FIAT páros maradt.

A Daewoo Motor a nagyságra második dél-koreai autógyár, a Daewoo Corp. pedig, amelyet hitelezői feldarabolásra ítéltek, az ötödik ipari konglomerátum Dél-Koreában. A Daewoo Motor bankadóssága 80 milliárd dollár. Tavalyi bevétele 5 milliárd dollár volt, vesztesége pedig 3,9 milliárd dollár. Évente 2 millió autót gyárt Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig sok külföldi telephelyen. Hírek szerint a GM-FIAT konzorciumot nem érdeklik a Daewoo Motor külföldi vállalkozásai.

A Daewoo Corp. részeinek eladásából a dél-koreai kormány annyi pénzt remél, amennyiből megkezdheti a rossz adósságoktól szenvedő pénzügyi szektor helyreállítását és szerkezeti átalakítását. Ebből a szempontból nem bíztatóak a dél-korai sajtó értesülései: a GM-FIAT konzorcium legföljebb 4 milliárd dollárt kínál a Daewoo Motorért. Az első, júniusi pályázaton győztes Ford állítólag több mint 6 milliárd dollárt ajánlott eredetileg - csakhogy elállt az üzlettől.

(MTI)

Ajánlat:

Daewoo Motor

General Motors

FIAT

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről