Csődbe ment a Daewoo Motor

Vágólapra másolva!
A hitelező bankok szerdán hivatalosan is fizetésképtelennek nyilvánították a tavaly csődbe ment Daewoo csoport autóipari egységét, a Daewoo Motort. Az autógyár nem kap új hitelt - jelentette be fő hitelezője, a Koreai Fejlesztési Bank (KDB). A bejelentés előzménye, hogy a vállalat szakszervezete elutasította az autógyár racionalizálási elképzeléseit. Dél-Korea második legnagyobb autógyártója szerdáig kapott haladékot a hitelezőitől.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet szerint várható, hogy a vállalat egy héten belül csődvédelmet kér. Az autógyárat csődgondnok irányítása alá helyezik és adósságait befagyasztják. Az illetékes bíróság dönti majd el, hogy felszámolják-e vagy átszervezik - mondta bank szóvivője.

A Daewoo vezetése és a szakszervezet szerda hajnalba nyúló válságtanácskozásán nem tudott megállapodást elérni a létszámleépítésekről. Az igazgatóság legújabb terve a 3500 fős létszám egyötödének elbocsátását és bércsökkentéseket irányzott elő. A hitelezők a további hitelnyújtást az átszervezési elképzelések szakszervezeti jóváhagyásához kötötték.

A Daewoo Motor csődje kedvezőtlenül érintheti tervezett eladását a General Motorsnak. A hitelezők tárgyalnak a világ vezető autógyártójával, amely most fejezte be a Daewoo átvilágítását. A korábban pályázó Ford szeptemberben közölte, hogy mégsem érdekli a Daewoo Motor.

A Daewoo Motornak öt üzeme van Dél-Koreában, valamint telephelyei működnek Lengyelországban, Romániában, Üzbegisztánban és Indiában, az együttes gyártókapacitás évi több mint kétmilliót. Dél-Korea legnagyobb építőipari vállalata, a Hyundai Engineering and Construction szintén a csőd szélére jutott - közölték szerdán.

(MTI)

Ajánlat:

Daewoo Motor

General Motors

FIAT

Korábban:

A GM és a Fiat a Daewoo Motor megvételéről tárgyal
2000. október 9.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről