A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P>Bizonytalan az UMTS-üzlet jövedelmezősége</P>

Vágólapra másolva!
A legutóbbi harmadik generációs mobilfrekvenciák (UMTS) árverése több országban kudarcba fulladt, de úgy tűnik, hogy a sikeres árveréseken nyertes cégek helyzete is igen nehéz: a hálózat kiépítése sok pénzbe kerül, és a bankok zöme nincs meggyőződve az UMTS-üzlet jövedelmezőségéről, ezért nehezen nyújt hitelt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai mobilszolgáltatók közül legalább kettő, a Hutchison és a német Mobilcom 8,7 milliárd dollárnyi kölcsönhöz szeretne jutni, mert a távközlési cégeknek nincs pénzük a brit és a német harmadik generációs (UMTS) mobilhálózat kiépítésére. A bankok szakértői szerint a pénzszerzés nehéz feladat lesz, mert a hitelezők nincsenek meggyőződve az UMTS-üzlet jövedelmezőségéről, és a koncessziók megvásárlása már amúgy is túl sok kölcsön felvételével járt.

A Mobilcom részvényei szerdán 15 százalékot vesztettek értékükből, mert a piacon elterjedt hír szerint a társaság nem fogja tudni megszerezni a koncessziója kihasználásához szükséges hitelt. A Mobilcom csütörtökön közleményben állította, hogy a német koncesszió nyári megszerzésének 16,5 milliárd márkás árát teljesen fedezte egy Merrill Lynch vezette nemzetközi bankkonzorcium 9,1 milliárd dolláros hitele és a France Télécom 7,4 milliárd márkás juttatása. A közlemény szerint a hálózat szállítója, az L.M.Ericcson gondoskodott a hálózatépítés finanszírozásáról is, de erről tovább részleteket nem közöltek. Piaci hírek szerint erre 4,5 milliárd dollárt ad az ABN Amro, a Deutsche Bank, a Merrill Lynh és a Société Générale Investment Bank.

A Financial Times csütörtöki értesülése szerint a 4,5 milliárd dolláros hitelkeret ügyét a bankok még nem zárták le. A konzorcium további pénzintézetek beszervezésével akarja teríteni a kockázatot, de eddig nem találtak további hitelezőket, és ez kétségessé teheti a kölcsönt.

A hitelek felhajtásának nehézségével küzd három, a brit UMTS-koncesszión nyertes társaság, a Hutchison 3G, a japán NTT DoCoMO és a holland KPN is. Ezeknek a cégeknek 4,35 milliárd dollárt ígért novemberben hét bank, de ezek a pénzintézetek is további bankokat akarnak bevonni a tranzakcióba. A Financial Times úgy értesült, hogy a tranzakció lezárására február előtt nem kerül sor.

(MTI)

Korábban:

Svájcban négy jelentkezővel indult és zárult az UMTS-aukció
(2000. december 6.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!