A France Télécom csökkentette az Orange ársávját

Vágólapra másolva!
Az Euronex értéktőzsde közleménye szerint 9,50 eurón rögzítették a France Télécom Orange-kibocsátásának árát Párizsban. A megállapított ár 48,7 milliárd euróra értékeli az Orange-ot és a mostani kibocsátás 9-10,3 milliárd eurós bevételt hozhaz a France Télécom-nak. A francia távközlési cég a tavalyi felvásárlásai, valamint az UMTS-koncessziók miatt keletkezett adósságainak törlesztésére fordítja a kibocsátásból befolyó összeget.
Vágólapra másolva!

Kedden 9,50 eurón rögzítették a France Télécom Orange-kibocsátásának árát Párizsban a kisbefektetők számára - közölte a Euronext tőzsde.

A januári hirdetményhez képest múlt szerdán 17 százalékkal leszállított ársáv 9,50-11,00 euró volt. Ez 45,6 és 52,8 milliárd euróra értékelte az Orange-ot, a januári 55,2-64,8 milliárd euró, és a tavaly nyári több mint 100 milliárd eurós becslés helyett. A megállapított ár végül 48,7 milliárd euróra értékeli az Orange-ot, mivel a többségben lévő intézményi befektetők a mostani ármegállapítás szerint részvényenként 10,00 eurót fizetnek.

Az elsődleges kibocsátást 2,6 szeresen jegyezték túl. 149 millió részvény jutott kisbefektetőknek, ez a teljes kibocsátás 23 százaléka.

A tulajdonos France Télécom az Orange 13 százalékát adta el az elsődleges nyilvános kibocsátásban, és ez 15 százalékra nőhet néhány napon belül, ha a túljegyzésre félretett többlet is elfogy. Az intézményi befektetők 484 millió részvényt kapnak.

A France Télécom tavaly vásárolta a brit Orange-csoportot, amelyen a Vodafone-nak kellett túladnia piacfelügyeleti utasításra. Az Orange 2000 elején került a Vodafone birtokába a német Mannesmannal együtt, amely 1999 őszén szerezte meg a harmadik brit mobilszolgáltatót. Azóta az Orange már az európai második helyezett a brit Vodafone mögött - megosztva a helyezést a Deutsche Telekom T-Mobile vállalkozásával.

A mostani kibocsátás összes bevétele 9-10,3 milliárd euró lehet a France Télécom számára. A részvények eladása a megállapított áron 6,3 milliárd eurót hoz, vagy 7,2 milliárdot, ha a túljegyzésre félretett részvények is mind elkelnek. A France Télécom kötvénykibocsátással kíséri a részvényeladást; a kötvények Orange-részvényre cserélhetők. A 2,5 százalékos szelvényű kötvények rögzített hozamfelára 27 százalékos a 10 eurós részvényár fölött. A kötvények 2,7 milliárd eurós bevételt hoznak, illetve 3,1 milliárdot, ha ezekből is elfogy a túljegyzés esetére ígért mennyiség.

Kedd délelőtt a France Télécom 1,9 százalékkal 85,60 euróra emelkedett a Euronext tőzsdén Párizsban. Előzőleg a vállalat azt is közölte, hogy tavaly a működési profitja 23,7 százalékkal 33,67 milliárd euróra nőtt az 1999-es 27,23 milliárd euróról.

A 19 országban 30 millió ügyfelet kiszolgáló Orange vezérigazgatója, Hans Snook korábban úgy nyilatkozott, hogy ha lezajlik a kibocsátás, az Orange fontolóra vesz néhány bevásárlást. Úgy vélte, a holland KPN-hez tartozó német E-Plus és a részben állami finn Sonera jól beleillenék az Orange profiljába, továbbá a spanyol Telefónica-val kötendő együttműködés is szerepel terveik közt.

A France Télécom Orange-kibocsátása lassan egy hónapja nyomasztja az európai távközlési piacot. Hiába kínálja rendkívül olcsón a részvényeket a francia távközlési társaság, az alapkezelők még mindig fanyalognak, a France Télécom viszont szinte bármilyen áron kénytelen eladni.

Annál is inkább, mivel pénzt kell szereznie a tavalyi bevásárlásai - egyebek között az Orange megszerzése - és a harmadik generációs (UMTS) koncessziók miatt keletkezett adósságainak törlesztésére. A France Télécom 60 milliárd euró adóssággal zárta az évet, és március végéig csak a Vodafone-nak 6,7 milliárdot kell törlesztenie az Orange brit részlege fejében. Ám éppen a nagy adósság miatt alacsony a részvény ára.

Közben a londoni és a párizsi értéktőzsdén megkezdődött a kereskedelem az Orange mobilszolgáltató frissen kibocsátott részvényeivel. Az első jegyzések 9,89, majd 9,90 eurón történtek, de néhány perc múlva erősen 9,80 euró felé közelített az ár.

(MTI)

Ajánlat:

France Télécom

Orange

Korábban:

Végleges a France Télécom-Orange házasság
( 2000 augusztus 23.)

A France Télécom tőzsdére viszi az Orange 15 százalékát
( 2001 január 8.)

Megtartja többségi részesedését az Orange-ban a France Télécom
( 2001 január 22.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!