A Moody's két osztályzattal rontotta a KPN besorolását

Vágólapra másolva!
A Moody' nemzetközi hitemninősítő az elsőrendű adósi A3 szintről Baa2-re rontotta a holland KPN távközlési szolgáltató nem alárendelt adósságainak besorolását. A hitelminősítő attól tart, hogy a KPN 2001-ben nem lesz képes jelentős mértékben csökkenteni adósságait, ami jelenleg megközelíti a 22 milliárd eurót.
Vágólapra másolva!

Az elsőrendű adósi A3 szintről a közepes befektetői Baa2-re, vagyis két osztályzattal rontotta a holland KPN távközlési szolgáltató nem alárendelt, biztosíték nélküli adósságának besorolását a Moody's nemzetközi hitelminősítő. Ugyancsak két osztályzattal - Baa1-ről Baa3-ra - minősítette vissza a cég a magyar PanTel Rt.-ben 75,2, a Pannon mobilszolgáltatóban 44,66 százalékkal részes holland vállalat alárendelt kötelezettségeinek osztályzatát.

A keddi londoni közleményben kiadott indoklás szerint a Moody's aggódik amiatt, hogy a KPN nem lesz képes jelentősen csökkenteni eladósodottságát 2001-ben, miután romlottak a részesedések eladásából, valamint a KPN Mobile mobiltelefon-üzletág elsődleges nyilvános kibocsátásából várható bevételek nagyságát érintő várakozások.

A Moody's becslése szerint a KPN adósságállománya jelenleg megközelíti a 22 milliárd eurót. A hitelminősítő elismeri ugyan a holland cég törekvését az eladósodás csökkentésére a nem alapvető érdekeltségek értékesítése révén, azonban attól tart, hogy az ezt célzó tárgyalások elhúzódnak. A Moody's szerint emellett hátrányosan érintheti a KPN-t a folytatódó rossz piaci hangulat, ami várhatóan csökkenti a mobilüzletág elsődleges nyilvános kibocsátásából befolyó összeget.

A KPN a jelenlegi tervek szerint 2001 második felében hajtja végre a KPN Mobile kibocsátását, amelyet 1999-ben kétszer is elhalasztott.

(MTI)

Ajánlat:

KPN

Moody's

Korábban:

A Standard and Poor's visszaminősítette a holland KPN-t
( 2001 január 15.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!