<P>A General Motors júniusig ajánlatot tesz a Daewoora</P>

Vágólapra másolva!
A dél-koreai autógyár elnöke kedden bejelentette: az amerikai General Motors még az első félévben árajánlatot tesz a Daewoo Motorra. A súlyos válságban lévő cég vezetője a vételárral kapcsolatban nem bocsátokozott találgatásokba.
Vágólapra másolva!

A Daewoo elnöke szerint az autógyár számára az volna a legkedvezőbb, ha a General Motors megvásárolná a céget, mert ha az állam kezelné a vállalat pénzügyeit, az elriasztaná a lehetséges befektetőket.

Közben folytatódik a Daewoo Motor dolgozóinak sztrájkja: több mint négyszáz dolgozó megszállva tartja a cég bupiongi telephelyét. A többi telephelyen csak részleges volt a sztrájk, ezért a termelésben nemigen volt fennakadás.

A múlt hét végén a vállalatvezetés 1750 alkalmazottnak küldött felmondólevelet. Összesen 6884 embert – az autógyár dolgozóinak harmadát - akarják elbocsátani. A hitelező bankok a múlt héten a finanszírozás beszüntetésével fenyegetőztek, ha a szakszervezet megakadályozza az elbocsátásokat. A hitelezők úgy vélik, hogy a szakszervezet fellépése akadályozza a General Motors felvásárlási akcióját.

A tüntető munkások és diákok, valamint a rendőrség között kedden már második napja voltak összetűzések a különböző Daewoo-telephelyek környékén. A sztrájkolók és a tüntetők most már nem csak a felmondások visszavonását, hanem a hétfőn letartóztatott nyolcvan munkás szabadon bocsátását is követelik.

A Daewoo Motor, a nagyságra harmadik dél-koreai autógyár az 1997-98-as ázsiai fizetési válság után egy darabig még életképesnek tűnt, bár a Daewoo holding tönkrement. A Daewoo Motor tavaly novemberben 15 milliárd dolláros adóssága miatt kért csődvédelmet. A hitelezők ezután elkezdték szervezni a Daewoo eladását. Az amerikai Ford szeptemberben visszalépett, és a General Motors maradt az egyetlen vevő-jelölt. Az amerikai autógyár állítólag 3-4 milliárd dollárt kínál a koreai cégért.

Ha a General Motors megszerezné a Daewoot, könnyen betörhetne az eddig viszonylag telített dél-koreai és kínai piacra.

(MTI)

Ajánlat:

Daewoo Motor

Korábban:

Csődbe ment a Daewoo Motor
(2000. november 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről