<P>A France Télécom visszavásárolta saját részvényeit a Vodafonetól</P>

Vágólapra másolva!
A brit Vodafone mobilszolgáltató szerdán bejelentette, hogy 113,85 millió France Télécom-részvényt - a francia távközlési cég papírjainak 10 százalékát - 11,63 milliárd euróért értékesített a France Télécomnak. Az ügylettel lezárul az a tranzakció-sorozat, ami a Vodafone-Mannasmann egyesüléssel kezdődött. A francia cég közölte: egyelőre nem kívánja megszerezni a volt lengyel állami távközlési cég többségi tulajdonát.
Vágólapra másolva!

A francia távközlési vállalat három részletben fizeti ki a vételárat 2002. március 25-ig. A France Télécom most márciusban törleszti 2,15 milliárd eurós kölcsönét és annak kamatait is a Vodafone-nak.

A Vodafone adósságcsökkentésre fordítja a befolyt összeget.

Az ügylettel befejeződik az a tranzakció-sorozat, amely a Vodafone-Mannesmann fúzióval kezdődött. Ekkor az Orange mobilszolgáltató is a Vodafone-hoz került, de a versenyhatóságok kötelezték a legnagyobb brit mobiltársaságot, hogy adja el Orange-részesedését. A Vodafone tavaly májusban adta el - 37 milliárd dollárért - a kisebb mobilcéget a France Télécomnak. A francia távközlési cég készpénzen kívül saját részvényeivel és adósságjegyekkel is fizetett.

A France Télécom nemrég Orange-részvényeket bocsátott ki, de az ebből származó bevétel messze elmaradt a várakozásoktól.

A France Télécomnál szerdán közölték, hogy a most visszavásárolt saját részvényeket egyelőre megtartják, de két éven belül a tőzsdén értékesítik. Hozzátették: a bejelentett visszavásárlást az Orange-kibocsátás mintegy 9,2 milliárd eurós bevételéből és egyes, nem stratégiai vagyonrészek értékesítéséből fedezik.

Az ügylet bejelentése nem változtatott a távközlési papírok általános negatív megítélésén: mind a Vodafone, mind a France Télécom részvényeinek árfolyama tovább csökkent.

Minden bizonnyal az Orange részvények kibocsátásának kudarca magyarázza azt is, hogy a France Télécom nem él azzal az opciós lehetőséggel, amely a lengyel telefontársaság, a Telekomunikacja Polska SA többségi részesedésének megszerzését jelentette volna a francia vállalat számára. A Napi Gazdaság beszámolója szerint a France Télécom döntése mintegy kétmilliárd dolláros bevételtől fosztja meg a lengyel államkincstárat.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

France Télécom

Vodafone

Korábban:

A France Télécom csökkentette az Orange ársávját
(2001. február 13.)

Megtartja többségi részesedését az Orange-ban a France Télécom
(2001. január 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről