Ismét termel a Daewoo legnagyobb koreai gyára

Vágólapra másolva!
Háromheti leállás után szerdán ismét beindította a termelést legnagyobb hazai üzemében a Daewoo dél-koreai autógyár. Miközben a Szöultól nyugatra fekvő Pupjong településen lévő üzemben újrakezdték a termelést, odakint a korábban elbocsátott dolgozók közül háromszázan tüntettek, családtagjaikkal együtt. A vállalat szóvivője szerint több dolgozó nem tudott bejutni a gyárba. Az üzemet mintegy tízezer rendőr biztosította.
Vágólapra másolva!

A termelés átmeneti szüneteltetésével az ország második autógyártója a raktárkészleteket akarta csökkenteni. A pupjongi telephelynél az elmúlt hetekben több tiltakozó megmozdulás volt a vállalat racionalizálási intézkedései ellen. A dolgozók és a rendőrök többször is összecsaptak. A szerkezetátalakítási program decemberi bejelentése óta 6884 állás szűnt meg az akkor még összesen 18 ezerből a Daewoo Motornál Az elbocsátások leginkább a pupjongi gyárat érintették, ahol 3500 dolgozónak mondtak fel.

Szerdán az ország déli részén lévő másik, csangvongi Daewoo-gyárat viszont bezárták, miután ott a dolgozók tiltakozásból beszüntették a munkát. A harmadik hazai üzemben, Kunszanban a megszokott módon folyt a termelés.

A Daewoo Motort novemberben a hitelező bankok fizetésképtelennek nyilvánították, mert az autógyár nem tudta törleszteni az esedékes tartozást. Az otthon és külföldön több mint évi 2 milliós gyártókapacitással rendelkező, súlyos adósságokkal küszködő gyár iránt a General Motors érdeklődik.

(MTI)

Ajánlat:

Daewoo Motor

Korábban:

A General Motors júniusig ajánlatot tesz a Daewoora
(2001. február 20.)

Csődbe ment a Daewoo Motor
(2000. november 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről