A Pénzügyminisztérium 6-7 százalékra módosítaná az inflációs prognózist

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) azt javasolja, hogy a kormányzati inflációs előrejelzés módosuljon 6-7 százalékra 2001 végére. A korább előrejelzés éves szinten átlagos 5-7 százalékos inflációt jelzett előre 2001-re. Varga Mihály ennek szükségességét azzal indokolta, hogy a keresetek "jóval az inflációt meghaladó emelkedése" révén nő a fogyasztói kereslet, s ez felfelé mozdította el a szolgáltatások és az élelmiszerek árait.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium (PM) azt javasolja, hogy a kormányzati inflációs előrejelzés módosuljon 6-7 százalékra 2001 végére. Varga Mihály pénzügyminiszter erről a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság szombati számában nyilatkozott. A PM sajtóosztálya megerősítette: a tárcánál készült dokumentum alapján a gazdasági kabinet következő ülésén javasolni fogja a pénzügyminiszter, hogy módosítsák a korábbi előrejelzést, amely éves átlagos szinten 5-7 százalékos inflációt jelzett előre 2001-re. A pénzügyminiszter azt nem közölte nyilatkozataiban, hogy a 2001-re vonatkozó éves átlagos inflációs szintre vonatkozó előrejelzés miként módosulna.

A fogyasztói árak átlagos éves emelkedése 2000-ben 9,8 százalék volt, az 1999-es 10,0 százalékot követően. Ugyanakkor az idén januárban 10,1, februárban 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak 2000. decemberben 10,1 százalékkal haladták meg az 1999. decemberi szintet, míg 1999 decemberében - a 10 százalékos átlagos infláció mellett - 1998 decemberéhez viszonyítva 11,2 százalékkal növekedtek az árak.

Varga Mihály a prognózis megváltoztatásának szükségességét azzal indokolta, hogy a keresetek "jóval az inflációt meghaladó emelkedése" révén nő a fogyasztói kereslet, s ez felfelé mozdította el a szolgáltatások és az élelmiszerek árait. Néhány napja a jegybank elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter még nem látott okot az ez évre vonatkozó inflációs prognózis változtatására. Úgy vélte, az infláció megítélését illetően legalább az első negyedévet, illetve az első fél évet meg kell várni.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ugyanezen a sajtótájékoztatón már "éves szinten decemberre 6-7 százalékos inflációt" említett jegybanki várakozásként. A gazdaságkutató intézetek többsége a legutóbbi közlések alapján 8-9 százalékra prognosztizálják az idei éves átlagos inflációt.

A Reuters által megkérdezett elemzők legutóbb a 2001-re vonatkozó éves átlagos fogyasztóiár-indexet 8,25 és 9,5 százalék közé tették, az előrejelzések átlaga 9,04 százalék volt, ami 0,35 százalékponttal magasabb, mint amekkorát egy hónappal korábban jeleztek.

A decemberre vonatkozó egy évre visszatekintő előrejelzésük átlaga 7,67 százalék volt, 0,26 százalékponttal magasabb, mint amit korábban valószínűsítettek.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!