<P>Putyin befektetőket csalogatna a Gazpromhoz</P>

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök kívánatosnak tartaná, ha a Gazprom részvényeinek akár 40 százalékát is külföldi tulajdonosok birtokolnák. Jelenleg az orosz törvények csak 20 százalékos külföldi részesedést engedélyeznek. Putyin a gázipari cég részvényeinek kereskedése körüli ellentmondásokat is felszámolná.
Vágólapra másolva!

A német Ruhrgas gázipari konszern orosz sajtóértesülések szerint a jelenlegi 5 százalékról 10 százalékosra szeretné részesedését növelni az orosz Gazprom energetikai óriásvállalatban. Ez a törekvése egybeesik az orosz kormányzat terveivel, melyek a külföldi részesedés növelését tűzték ki célul: Putyin elnök a hét elején azt mondta, hogy a külföldi részesedés mértékére megállapított határ a jelenlegi 20 százalékosról akár 40 százalékosra is emelkedhet.

Az orosz elnök a jelenlegi kettős rendszer megszüntetését is kívánatosnak tartaná a Gazprom részvényei esetében. Most ugyanis az orosz piacon a Gazprom részvényeivel folyik a kereskedés, külföldiek azonban nem vásárolhatják meg a papírokat. Ugyanakkor a nemzetközi piacon a Gazprom részvényeket megtestesítő amerikai letéti jegyekkel lehet üzletelni, amelyek jelentős diszkontot tartalmaznak. Ez a rendszer gyakorlatilag minimálisra mérsékli a papír likviditását és elriasztja a külföldi befektetőket az orosz gázipari cégtől, amelyben elemzők szerint jelenleg csupán 11 és fél százalékos lehet a nem orosz részesedés.

Mindez a Gazprom-részvények árát kedvezőtlenül befolyásolja, ami nem jó a 38 százalékkal főrészvényes orosz államnak se.

A Gazprom, Oroszország legnagyobb vállalata, a világ földgáztermelésének mintegy negyedét adja.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

A Ruhrgas növelné részesedését a Gazpromban
(2001. április 4.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről