<P>Közép-Kelet-Európában jelentősen nőtt a felvásárlások és vállalategyesítések száma</P>

Vágólapra másolva!
Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon az elmúlt évben a vállalatok 33 százalékkal több felvásárlást és egyesítést hajtottak végre mint 1999-ben. A legdinamikusabb - közel 68 százalékos -  növekedést Csehországban regisztrálták. Az Európában végrehajtott üzletkötéseknek csupán 1 százalékát adták a régióban végrehajtott tranzakciók. Hazánkban tavaly 244 vállalategyesítés és felvásárlás zajlott le, összesen 6,6 milliárd dollár értékben.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai térségben a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és Magyarországon tavaly a vállalatok 17 milliárd dollár értékben hajtottak végre felvásárlásokat és egyesüléseket, ez 33 százalékkal több, mint 1999-ben - állapította meg a Price Waterhouse Coopers szakmai tanácsadó cég felmérésében, amelyet hétfői sajtótájékoztatóján ismertetett Budapesten.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a három országban végrehajtott akvizíciók és egyesülések száma 781 volt 2000-ben az 1999. évi 587 után. Ebből 244-et Magyarországon hajtottak végre, összesen 6,6 milliárd dollár értékben.

A felmérés szerint az 1999. évi 65 százalékos növekedési csúcs után az egyesülések és felvásárlások számának növekedése lassult, ám még így is felülmúlta az összeurópai szintet, ahol e tevékenységek aktivitása 20 százalékkal esett vissza. Az Európában végrehajtott üzletkötéseknek értékben mindössze 1 százalékát tették ki a közép-kelet-európai országokban végrehajtott tranzakciók.

A legdinamikusabb növekedést 68 százalékkal a három ország közül Lengyelország produkálta. Az üzletkötések értéke Csehországban nőtt a legjobban, a nyilvánosságra hozott tranzakciók mutatója 28 százalékról 35 százalékra nőtt.

A régióban létrejött, összesen tíz, külföldre irányuló tranzakcióból kilenc Magyarországhoz kapcsolódik, köztük a Mol-Slovnaft ügylet, valamint a Richter, a Nabi és a Graphisoft cégvásárlásai, illetve alapításai. A kilenc magyar tranzakció értéke összesen eléri a 600 millió dollárt.

A felmérés alapján megállapítható, hogy a közép-kelet-európai régió fejlődő térségnek számít Európában, itt még nem zárult le a privatizáció, és vannak a gazdaságban fejlődés előtt álló szegmensek. Ám piaci értékben már nem várhatók nagy tranzakciók a következő időszakban, a gazdaság konszolidációja folytatódik.

(MTI)

Ajánlat:

PriceWaterhouseCoopers


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről