<P>Feldarabolják a Gazpromot - az elnöknek is mennie kell</P>

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány idén ősszel megkezdi a Gazprom két külön cégbe szervezését - közölte szerdai számában a Népszabadság az orosz pénzügyminiszter bejelentésére hivatkozva. A Kreml által már tavaly ősszel felvetett terveket élesen ellenzi Rem Vjahirjev, a cégóriás elnöke, akinek azonban, úgy tűnik, visszavonulót fújtak.
Vágólapra másolva!

A gázipari mamut két részre osztásának lényege, hogy külön cég foglalkozna a gázvezetékek építésével és a kitermeléssel. A tervet hivatalosan kedden jelentette be Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter.

A reformokat élesen ellenzi a cég menedzsmentje, valamint Rem Vjahirjev elnök is, akinek május 31-én jár le elnöki megbízatása. Megfigyelők szerint a pénzügyminiszter bejelentése, valamint a Vjahirjev számára "megszervezett", az Orosz Gázszövetségben betöltendő elnöki poszt egyértelműen a méltóságteljes visszavonulást készíti elő.

Az igazgatótanácsnak az eredeti forgatókönyv szerint kedden kellett volna döntenie arról, hogy a Gazprom meghosszabbítja-e az elnök mandátumát a június végi közgyűléséig. A döntést május 30-ra halasztották.

Az igazgatótanácsi ülést megelőzően az egyik külföldi Gazprom-részvényes, a Ruhrgas AG elnökhelyettese egy moszkvai lapnak úgy nyilatkozott: semmilyen befolyással nincs a Ruhrgas Gazprommal kapcsolatos tevékenységére egy esetleges elnökváltás. A Ruhrgas korábbanbejelentette, hogy a 10 százalékra növelné jelenlegi 5 százalékos Gazprom-részesedését.

A Gazprom, amely a szovjet gázipari minisztériumból nőtte ki magát, jelenleg a világ legnagyobb gázipari cége. A társaság a föld gáz-kitermelésének 25 százalékát tartja a kezében, világszerte körülbelül 360 ezer embert foglalkoztat, és az orosz nemzeti össztermék 8 százalékát termeli meg.

Elemzők szerint a hírek kiszivárogtatásának hétfői időzítése nem véletlen. A Kreml ezzel szeretné figyelmeztetni a vezetőséget, mi történhet, ha ellenállnak a tervezett reformoknak. A hétfői hírek többek között arról szóltak, hogy a Gazprom vezető tisztségviselői és rokonaik hogyan jutnak jelképes összegekért meghatározó részesedésekhez egyes Gazprom-cégekben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Gazprom-elöljárók fosztogatják a cégcsoportot
(2001. május 21.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről