Vágólapra másolva!
Súlyosbodó gazdasági recesszióra utaló makroadatok láttak napvilágot kedden Japánban: az ipar termelése áprilisban csökkent, a munkanélküliség nőtt, és a fogyasztói kiadások mérséklődtek. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint a japán gazdaság teljesítménye az év első felében csökken.
Vágólapra másolva!

A japán ipar termelése áprilisban, havi összevetésben 1,7 százalékkal csökkent, míg az elemzők előzetesen 1 százalékos visszaesésre számítottak. A munkanélküliség az áprilisi 4,7 százalékosról 4,8 százalékosra nőtt, és az elbocsátásoktól való félelem miatt a fogyasztói kiadások 1,3 százalékkal mérséklődtek.

Takehiro Sato, a Morga Stanley Dean Witter közgazdásza a Blombergnek elmondta: a nyilvánosságra került makroadatok a gazdasági recesszió tipikus jelei. A szakértő úgy vélte, hogy a japán GDP az első negyedévben 0,5, a másodikban pedig 0,3 százalékkal mérséklődik. A múlt hónapban a hírügynökség által megkérdezett húsz elemző közül csupán nyolc számított gazdasági visszaesésre Japánban.

A Bloomberg szerint a recesszió oka az export mélyrepülése, amit a hírügynökség az Isuzu példájával szemléltet: a japán teherautógyár hétfőn bejelentette, hogy elbocsátja dolgozói negyedét, mintegy 9700 embert, bezárja Tokió melletti üzemét, és termelésének egy részét Thaiföldre és az Egyesült Államokban telepíti. A Bloomberg emlékeztet: a Mitsubishi 9500, a Sanyo 6000, a Japan Airlines 4200, az Aiwa pedig 700 alkalmazottját bocsátotta el a közelmúltban.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Mélyülő recesszió Japánban
(2001. április 27.)

Tovább lassult a japán gazdaság
(2001. április 25.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről