A sütőipar mintegy 10, a húsipar legalább 15, a tejipar pedig 5 százalékkal kívánja termékei árát emelni januártól.
A lapnak nyilatkozó szakemberek azonban emlékeztetnek: az élelmiszer-ipari ágazatok minden évben jóval kevésbé tudják emelni áraikat a tervezetnél, az élelmiszerláncok jó alkupozíciója és az olcsó import miatt. Ehhez az egyik kereskedelmi lánc vezetője hozzátette, hogy az egyes élelmiszer-ipari ágazatok érdekvédelmi szervezetei között nem olyan erős a kapcsolat, hogy egymást segítve hajtsák végre a tervezett áremeléseket.
Több szakértő úgy vélte, hogy a fogyasztók számára ugyan kedvező lehet az áremelések alacsony mértéke vagy elmaradása, de a gazdaság egészére nézve már nem feltétlenül egészséges az ennyire kiélezett versenyhelyzet: erősíti a rejtett inflációt és könnyű felvásárlási célponttá teszi a gyengébb tőkeerejű vállalkozásokat az uniós csatlakozás után.