A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az Ecostat 3,9 százalékos GDP-növekedést vár

Vágólapra másolva!
2003-ra 3,9 százalékos, jövőre 4,2 százalékos GDP-növekedést jósol az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. A kutatóintézet legfrissebb előrejelzése szerint az infláció az idén 5,2 százalék, jövőre pedig 4,3 százalék lehet.
Vágólapra másolva!

Idén 3,1 milliárd eurós, jövőre 2,9 milliárd eurós folyómérleg hiányra számít a kutatóintézet. Az államháztartás hiánya 2003-ban elérheti a GDP 4,8 százalékát, mely 2004-ben az előrejelzés szerint 3,8 százalékra mérséklődik. Belyó Pál, az intézet vezérigazgatója nem tartja kizártnak a GDP-arányos hiány 4,5 százalékra történő mérséklését idén, ám véleménye szerint nem sürgető a hiány ilyen mértékű lefaragása.

Belyó Pál vezérigazgató elmondása szerint a jelentésben szereplő előrejelzések egy gyors és rövid háború esetén nem módosulnak. Egy elhúzódó iraki konfliktus a GDP várható növekedését 0,2 százalékponttal, az export bővülését 0,3 százalékponttal vetné vissza, míg a folyó fizetési mérleg hiánya 1,4 százalékponttal emelkedne az most jelzetthez képest.

Az előrejelzés szerint a lakosság finanszírozási képessége nem javul és a megtakarítások növekedése sem várható. Az ipar bruttó termelésének növekedését 3-4 százalék között várják, jövőre 5 százalékot meghaladó bővülésre számítanak. Az építőipar növekedése elérheti a 8-10 százalékot.

Belyó Pál szerint az Irak elleni háború miatt csökken a mediterrán térségek iránti érdeklődés, ami növelheti a Magyarországra érkező turisták számát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!