A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNHungary
07:30AtlétikaMaraton séta váltó
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

A háború nem befolyásolta a gazdasági várakozásokat

Vágólapra másolva!
A közel-keleti háború egyelőre nem hagyott mély nyomot a magyar gazdasággal kapcsolatos várakozásokon: az elemzők inflációs előrejelzései még javultak is egy kicsit, ami azt jelzi, hogy egyelőre nincsenek komoly aggodalmak egy esetleges jelentős olajár-emelkedés miatt.
Vágólapra másolva!

A Reuters márciusi elemzői felmérése szerint a decemberre várt éves infláció konszenzusa 5,03 százalék, ami kilenc bázisponttal csökkent a februári felmérés óta, miközben a jövő decemberi konszenzus két bázisponttal, 4,21 százalékra emelkedett.

Némileg javultak a növekedési prognózisok: az elemzők átlagban 3,63 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést várnak 2003-ra, hét bázisponttal többet, mint egy hónappal ezelőtt. A következő évre vonatkozó prognózis jelentősen, 18 bázisponttal, 4,3 százalékra javult.

A márciusi előrejelzések ugyanakkor megerősítették, hogy az év további részében nő az inflációs feszültség, az államháztartás hiánya pedig meghaladja a tervezett 4,5 százalékot. A következő évben az infláció az elemzők szerint belül marad a jegybank 2,5-4,5 százalékos célsávján, a költségvetés elhúzódó gyengélkedése azonban távolabb tolta az euró bevezetésének várt dátumát - áll az összefoglalóban.

Az elemzők többsége tehát továbbra is valószínűnek tartja a 2008-as bevezetést, de erősödtek a félelmek a további csúszással kapcsolatban. Januárban az elemzők még nagyjából egyenlő esélyt adtak a 2007-es és a 2008-as dátumnak. - A múlt hónap végén azonban a jegybank elnöke már azt nyilatkozta, hogy a legkorábbi reális dátum 2008. lehet - emlékeztet az összefoglaló, jelezve: az Európai Uniónak tavaly benyújtott előcsatlakozási gazdasági programban még 2007. szerepelt nem hivatalos célként.

A piac nem számít kamatváltoztatásra

Az euró bevezetéséhez jelentősen csökkenteni kell az inflációt és az államháztartás hiányát, ám az elemzők szerint ez utóbbi téren a tervhez képest csúszás várható. Az idei hiányra az elemzői konszenzus 14 milliárd forinttal 1009 milliárd forintra emelkedett. Ez a GDP 5,5 százaléka. A jegybank jövő évi inflációs célját nem látják veszélyben az elemzők, ezért azt gondolják, hogy az MNB a közeljövőben várhatóan nem változtat irányadó kamatain. Mind a 16 válaszadó változatlan, 6,5 százalékos kéthetes MNB betéti kamatot vár legalább a jövő hónap végéig.

A válaszadók közül csak kilencen adtak előrejelzést a következő kamatlépés várható idejéről és nagyságáról, ami a Reuters értékelése szerint némileg növekvő bizonytalanságot jelez. Kilenc elemző közül hét 25-50 bázispontos emelést valószínűsít, többségük a II. félévre várja ezt a lépést.

Irak/irak/index.htmlKövesse nyomon az eseményeket az [origo] különoldalán!

Az év végén az elemzők fele szerint a jelenlegi szinten fog állni az irányadó kamat, egynegyedük 50 bázispontos csökkentést, egynegyedük ugyanilyen mértékű emelést vár. A forint a következő két évben várhatóan folytatja a lassú erősödést az euróval szemben. Április végére 243,73 forintra, az év végére 240,06 forintra várják az euró árat. Az állampapír-piacon a 12 hónapos kincstárjegy hozama a konszenzus szerint április végére 6,43 százalékról 6,30 százalékra csökkenhet, a hároméves kötvényé 6,70 százalékról 6,55 százalékra, a 10 éves papíré pedig 6,51 százalékról 6,36 százalékra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!