A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

A régióban nálunk a legdrágább a cigaretta

Vágólapra másolva!
A cigaretta jövedéki adója ugyan április elsejétől nő, a fogyasztók azonban várhatóan csak a hónap végétől érezhetik a drágulást. Ameddig ugyanis a raktárakban felhalmozott régi áras termékek el nem fogynak, a dohánygyártókk nem emelik áraikat. Az emelések miatt az uniós csatlakozásra készülő országok közül Magyarországon lesz a legdrágább a cigaretta - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kormány az idei költségvetéshez beterjesztett egyik módosító javaslata szerint a 2003. április 1-jétől 18 százalékról 20 százalékra nő a cigaretta jövedéki adója, a tételes adó pedig ezerszálanként 4200 forintról 4950 forintra emelkedik.

Nyolc hónapon belül ez a második jelentősebb áremelés, ezért a gyártók a piac átrendeződésére számítanak, és ismét teret nyerhet a fekete-kereskedelem. A Magyar Dohányipari Szövetség adatai szerint az EU-csatlakozásra készülő államok közül Magyarországon lesz a legdrágább a cigaretta. Romániában forintra átszámítva 190-195, Szlovákiában 260, Lengyelországban 200 forintot kell fizetni egy doboz Marlboroért, míg Magyarországon az áremelések előtt is 445 forintba került egy doboz.

Szakértők szerint az áremelés következtében megnőhet a vágott dohány forgalma, sőt a szomszédos államok olcsóbb árai miatt a cigaretta-turizmus is erősödhet a határok mentén - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!