Nőtt az Egis és a Richter tulajdona a Hungaropharmában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A két gyógyszergyártó dolgozói részvények felvásárlásával növelte tulajdoni részesedését. A Hungaropharmában fő tulajdonos-konzorcium másik két tagja, a Béres Rt. és a Magyar Gyógyszer Rt. szintén vásárolt dolgozói részvényeket, így összesen csaknem 15 százalékkal nőtt a konzorcium együttes részesedése.

A Hungaropharma Rt.-ben 2002 júliusában vásárolt 50 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrészt a privatizációs pályázat nyertes konzorciuma. A konzorcium tagjai közül a Béres Rt., az Egis Rt. és a Richter Rt. 15-15 százalékos, a gyógyszerészekből alakult Magyar Gyógyszer Rt. pedig 5 százalékos részesedést szerzett a Hungaropharmában.

A konzorcium a 6,019 milliárd forint jegyzett tőkéjű Hungaropharma Rt. 50 százalék plusz egy szavazatát 134,58 százalékos árfolyamon, 4,05 milliárd forintért vásárolta meg. A privatizáció a dolgozói részvényértékesítéssel folytatódott tavaly novemberben. A dolgozók az első forduló tranzakciós árához képest 10 százalék kedvezménnyel, azaz 12 112 forintért juthattak egy tízezer forint névértékű részvényhez. A vételár 6 darab kárpótlási jegy beszámításából és 1660 forint készpénz befizetéséből állt össze.

A Hungaropharma Rt. a magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi piac egyik legnagyobb szereplője. A társaság 2002-ben 110 milliárd forint árbevételt, és pozitív adózás előtti eredményt tervezett. Az előző évben, 2001-ben 93,1 milliárd forint árbevételt és 229 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről