Romlott a mezőgazdaságból élők jövedelmi helyzete

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala 2003. első negyedévében gyakorlatilag stagnált az előző év hasonló időszakához képest. Az energia és takarmányfélék ára viszont jelentősen nőtt, így több mint 4 százalékkal romlott a mezőgazdaságból élők jövedelmi helyzete - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termékek árainak stagnálása annak köszönhető, hogy amíg a kertészeti termékek ára felfelé, addig az élő állatok és állati termékek ára többségében lefelé módosult az első negyedévben. A gabonafélék árszintje 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmezési célú burgonya ára 27,0 százalékkal, a zöldségféléké 12,7 százalékkal emelkedett.

A vágóállatok termelői ára 10,6 százalékkal elmaradt az előző évi január-áprilisitól, ezen belül a vágósertés termelői ára 18,6 százalékkal, a vágóbaromfié 4,1 százalékkal csökkent, a vágómarha ára (vágóborjú nélkül) 3,7 százalékkal, a vágóborjú ára 34,6 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2002. január-áprilisban.

Csak áprilist alapul véve, a mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal csökkent. A növényi termékek termelőiár-indexe 1,8 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 5,5 százalékkal csökkent. 2002 azonos időszakához képest a mezőgazdasági ráfordítások árszínvonala 2003 első negyedévében 4,9 százalékkal nőtt.

Romlott a termelők jövedelmi helyzete

ADSL Profi - Belépési díj nélkül, üzleti célú gyorsinternet hozzáférés. /uzleti_internet/index.html

A KSH jelentése szerint, az energiaárak 19,5 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárakban bekövetkezett nagymértékű, 36 százalékos növekedés következtében. A többi ipari eredetű termék közül a növényvédő szerek ára 6,1, a műtrágyáké 0,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A takarmányárak 7,9 százalékkal növekedtek, ezen belül az egyszerű takarmányok (takarmánygabona, ipari melléktermékek) ára 17,5 százalékkal, míg a keveréktakarmányok ára csak csekély mértékben, 0,5 százalékkal nőtt. 2003 első negyedévében az új típusú, EU-előírások alapján számított agrárolló értéke 95,6 volt, tehát a mezőgazdasági termelőknek az árviszonyok változásából eredő jövedelmi helyzete 4,4 százalékkal romlott.

Csökkentek a mezőgazdaság termelői árai/uzletinegyed/makro/20030414csokkentek.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről