Bírálják Chirac javaslatát a stabilitási csomag enyhítéséről

Vágólapra másolva!
Ennyire közvetlenül és arcpirulás nélkül eddig még egyetlen vezető európai politikus sem kérdőjelezte meg a stabilitási csomagot - állapítja meg keddi számában a Financial Times Deutschland című gazdasági napilap Jaques Chirac francia elnök javaslatáról, hogy ideiglenesen lazítsák fel az államháztartás megengedett hiányát korlátozó euróövezetbeli szabályokat.
Vágólapra másolva!

A francia nemzeti ünnep alkalmából adott, jól előkészített interjújával Chirac olyan felelőtlen játékba kezdett, amit jó gazdasági érvek sem indokolhatnak - állapítja meg a lap.

Chirac azt javasolja - és az elnöki javaslatok Franciaországban egyet jelentenek a kormánynak adott munkamegbízással -, hogy meg kellene vizsgálni az euróövezetben a stabilitási csomag időleges fellazítását. Közvetlenül az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozója előtt ezzel nem csak a felkészületlen partnereket sérti meg. Egyszersmind megerősíti mindazoknak a véleményét, akik mindig is az attól tartottak, hogy az európai szabályokat végül megalkuvó szabályok váltják fel.

Franciaország elnöke drága ígéreteket tett a választási harc során, és ezeket csaknem minden áron be akarja tartani. Mialatt Németország - legalább elvekben kitart a stabilitási csomag mellett, Párizs már többször igen öntudatos stílusban szegett meg európai megállapodásokat - állapítja meg az újság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről