A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tovább vizsgálódnak az Eurostat sikkasztási ügyében

Vágólapra másolva!
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az Európai Parlamentben rendezett meghallgatáson kiállt főbiztosai mellett, akik az Eurostat-botrány kapcsán kerültek a bírálatok kereszttüzébe. Prodi és csapata az ügy hátterét vizsgáló három jelentés alapján bizonyítottnak látja, hogy a statisztikai hivatalnál feltárt visszaélések az előző Bizottság idejére nyúlnak vissza. A bizottsági elnök által adott magyarázat korántsem győzött meg mindenkit, az Európai Parlament végére kíván járni az ügynek.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi négy évben nem csaltak az Eurostatnál/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030925azutobbi.html

Prodi három vizsgálat eredményeit tárta csütörtökön a képviselők elé, amelyek megerősítik a gyanút, hogy a luxemburgi székhelyű Eurostatnál éveken át különböző törvénytelen módszerekkel közpénzeket tüntettek el - írja a Bruxinfo. Bebizonyosodott, hogy az intézmény vezetői feketekasszákat működtettek, ezeken keresztül távozott a pénz. Az uniós költségvetésnek okozott károk a több millió eurót is elérhetik.

Romano Prodi a 2 és fél órás meghallgatás során 40 perces beszédben ismertette a jelenlévőknek az Eurostat-ügyről készült három belső jelentés tanulságait. A bizottság elnöke közölte, nem lát okot arra, hogy a testület bármelyik tagja magára vegye a felelősséget a történtekért és lemondjon.

Az elnök egymás után vette védelmébe az ügyben reflektorfénybe került három főbiztost, Michaele Schreyert, a költségvetésért, Neil Kinnock-ot a személyzeti politikáért felelős bizottsági tagot és Pedro Solbest, aki hivatalból a botrányba keveredett Eurostatot felügyelte. Romano Prodi beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a jelentések által feltárt súlyos rendellenességek arra az időszakra nyúlnak vissza, mielőtt a jelenlegi Bizottság hivatalba lépett volna

Parlamenti képviselők előzőleg elsősorban Solbes fejét követelték, akinek felrótták, hogy hosszú időn keresztül nem szerzett tudomást a felügyelete alá tartozó intézményben zajló visszaélésekről. Prodi azzal kelt kollégája védelmére, hogy a visszaélések idején még nem ő felelt a statisztikai hivatalért és az Eurostat azóta leváltott főigazgatója, Yves Franchet egyébként is módszeresen félretájékoztatta hivatali elöljáróját.

Az Európai Parlament tovább vizsgálódik

Bruxinfohttp://www.bruxinfo.hu

A meghallgatáson jelenlévő EP-képviselők többsége higgadtan fogadta Prodi magyarázatát, de többen nem mulasztották el megjegyezni, hogy a képviselőtestület a következő hetekben és hónapokban alaposan utánajár az ügynek. Pat Cox, az Európai Parlament elnöke korainak tartotta messzemenő következtetések levonását. Ugyanakkor hozzátette, hogy a jelentés súlyos hiányosságokat tárt fel a Bizottság belső működésében. Diemut Theato asszony a költségvetési ellenőrzési bizottság (COCOBU) elnöke szerint Brüsszel igyekezete ellenére is bőven vannak még nyitott kérdések; nem tudni például, mennyi pénz folyt el az Eurostatnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!